Bocsánatot kért a német püspöki kar több ezer gyerek molesztálásért

Nincsenek büntetőjogi következmények, az elkövetőket nem nevezték meg.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-25 23:45

Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért a német katolikus püspöki konferencia elnöke kedden a testület Fuldában tartott tanácskozásán.

1670 pap zaklatott rendszeresen gyerekeket

Reinhard Marx a gyermekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány bemutatóján kiemelte: szégyelli magát azért, hogy az egyház “szemet hunyt” a bűncselekmények felett és “eltussolta” őket, és bocsánatot kér ezért a “kudarcért” és az áldozatoknak okozott fájdalomért.

Mint mondta, az egyházi intézményrendszer, a püspökök és a papok védelmében “túl sokáig” nem vettek tudomást a gyermekek és fiatalkorúak elleni szexuális zaklatásokról, és tétlenül nézték olyan “hatalmi szerkezetek” kialakulását, amely “kedvez az erőszaknak és a visszaéléseknek”.

Azonban a püspöki konferencia megbízásából elkészített tanulmány “fordulópont az egyház történetében, és nem csak Németországban” – emelte Reinhard Marx. Jelezte, hogy szerkezeti változások következhetnek az egyházi intézményrendszerben.

A szeptember közepén már kiszivárogtatott tanulmány megállapításai szerint 1946 és 2014 között 1670 pap 3677 gyermek- vagy fiatalkorú áldozatot bántalmazott.

Nincsenek büntetőjogi következményei, az elkövetőket nem nevezték meg

Harald Dreissing, a kutatás koordinátora a bemutatón aláhúzta, hogy az adatok a becslések alsó határát jelzik, azt jelentik, hogy az elkövetők és az áldozatok száma “biztosan nem alacsonyabb”.

Az áldozatok jellemzően 13 éven alattiak, csaknem kétharmaduk fiú, többségük sérelmére sorozatosan, általában 15 hónapot meghaladó időn keresztül követtek el szexuális visszaéléseket egyházi személyek, jellemzően 30 éven feletti emberek. A bűncselekmények helyszíne általában az elkövető magán-, vagy szolgálati lakása volt.

A többi között egyházi levéltárak adatain alapuló kutatásnak nincsenek büntetőjogi következményei, az elkövetőket nem nevezték meg, és nem vizsgálták az egyház női tagjainak, például a katolikus gyermekotthonokban szolgáló apácák tevékenységét.

Csak fegyelmi eljárást indítottak

Heiner Keupp, a 27 egyházmegyére kiterjedő kutatási programra szervezett tudományos konzorcium egyik vezetője, a müncheni Ludwig Maximilians egyetem szociálpszichológusa a Deutschlandfunk országos közrádiónak elmondta, hogy munkájuk nem nevezhető a visszaélések feltárásának. A püspöki konferencia felkérése csak az adatok anonimizált rögzítésére vonatkozott.

Hangsúlyozta, hogy a visszaélések ügye nem az egyház kezdeményezésére került napirendre, hanem annak hatására, hogy “sok aktív és bátor érintett” nyomás alá helyezte az egyházat és “életben tartotta a témát”.

Hozzátette, hogy meg kell nyitni az egyházi levéltárak aktáit és be kell vonni külső, független szakértőket, követve az amerikai Pennsylvania állam példáját, ahol az ügyészség irányításával vizsgálják a katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokat.

A püspöki konferencia fuldai tanácskozásán nyilvánosságra hozott kutatási jelentés szerint az egyház a papok bűnösségét nagyobb veszélynek tartotta magára a papságra, mint a gyerekekre nézve, ezért az intézményrendszeren belül felfedezett visszaélések ügyében általában csak fegyelmi eljárást indítottak, és áthelyezték a bűncselekmény elkövetőjét.

(MTI)

Mai nap hírei

Erősebbek a mellékhatások a második Pfizer-vakcina után

szimpatika.hu8 órája

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu14 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu14 órája

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu15 órája

A Ford fejlesztésével nem fog bepárásodni a szélvédőnk

autopro.hu16 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu16 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu19 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu19 órája