Blikk: A román kamionos hibázott a szlovákiai buszbalesetnél

Startlap - Startlap
35 utas már Magyarországon van, a szlovák rendőrség pedig befejezte a helyszínelést, zajlik a nyomok, kamerafelvételek, tanúvallomások elemzése. Megszólalt a legsúlyosabb sérült lánya.

Menczer Tamás: már 35 utas Magyarországon van

A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás elmondta: a szlovák országos rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a baleset vizsgálata még tart, annak okáról egyelőre nem nyilatkoznak, nem adtak hivatalos tájékoztatást.

Hozzátette: a könnyebben sérült 37 utas közül 18-an még hétfőn késő délután, egy, az eredeti buszt is biztosító cég által küldött mentesítő járattal hazaérkeztek. Rajtuk kívül 17-en, akik gyors orvosi ellátást kaptak, szintén hazaindulhattak az éjjel egy másik busszal, így már összesen 35-en vannak Magyarországon az utasok közül – foglalta össze az államtitkár.

Menczer Tamás jelezte: hat szlovák kórházban – három pozsonyi, valamint a nagyszombati, a szakolcai és a malackai kórházakban – 23 utast ápolnak még különböző súlyosságú sérülésekkel.

Közülük heten vannak intenzív osztályon, de jelenleg senki sincs közvetlen életveszélyben

– hangsúlyozta. Hozzátette: a kórházban ápolt többi sérült között vannak, akik műtétre várnak, és olyanok is, akiket megfigyelésre tartanak bent.

 Menczer Tamás arról is beszélt: a tragikus baleset után a pozsonyi magyar nagykövetségen dolgozó kollégái azonnal a helyszínre mentek és ott addig segítettek, amíg indokolt volt. Amikor világossá vált, hogy melyik kórházakba viszik a betegeket, az intézményekbe is mentek velük – tette hozzá.

Elmondta: a könnyebb sérültek fel tudták venni a kapcsolatot családjaikkal, de a súlyos sérültek beazonosítását nehezítette, hogy az utaslista a roncsban maradt, és volt, akit eszméletlenül, iratok nélkül vittek kórházba. Hétfő estére azonban sikeresen azonosítottak mindenkit, és azt is kiderítették, hogy kik milyen diagnózissal kerültek kórházba, így tudták tájékoztatni a családokat állapotukról – mondta.

 Menczer Tamás kiemelte: folyamatosan, minden kórházban biztosítják a magyar diplomaták jelenlétét, mert olyan nem fordulhat elő, hogy egy idős magyar sérült ne tudjon kihez szólni az anyanyelvén, ne tudja megértetni magát egy idegen országban. Ezt a munkát segíti hat szakápoló is, akik kedden indultak el Magyarországról – jegyezte meg.

Menczer Tamás köszönetet mondott a magyar diplomaták, valamint a szlovák mentők, orvosok, tűzoltók, rendőrök munkájáért, akik “derekasan helyt álltak”. Kitért arra is, hogy az Országos Mentőszolgálat is felajánlotta segítségét a betegek hazaszállításában.

Prágába tartottak

A karambolozó busz utasai közül tizenhárman miskolci nyugdíjasok voltak, ők egynapos prágai városlátogatáson vettek volna részt. A Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub tagjai közül egy 75 éves nő sérült meg a legsúlyosabban. Mindkét lábán többszörös nyílt törésekkel, verőérszakadással szállították kórházba. Állapota még nem stabilizálódott, mélyaltatásban tartják a pozsonyi kórházban, családját az orvosok arról tájékoztatták, még legalább öt nap kell ahhoz, hogy kimondhassák: a sérült túléli a balesetet – írja a Blikk.

A lapnak nyilatkozott az élet-halál harcot vívó nő lánya, aki elmondta, az út szervezői értesítették, hogy nagy baj történt. “Én a sokktól lebénultam, a férjem azonnal autóba ült és elment a kórházba, de nem jutott az édesanyám közelébe, az orvosok a beteg állapota miatt nem engedték ezt meg” – osztotta meg a baleset után történteket a nő a Blikkel.

A román kamionos hibázott

A Blikk azt írja: a szlovák rendőrség befejezte a helyszínelést, folyik a nyomok, kamerafelvételek, tanúvallomások elemzése. A lap szerint egyértelmű, hogy a pihenőhelyről az autópályára hajtó kamion román sofőrje hibázott, ám nem zárható ki a magyar busz sofőrjének felelőssége sem.

A baleset egy halálos áldozatot követelt, ő az első ülésen helyet foglaló váltósofőr volt. Alena Krcová, a szlovák mentőszolgálat szóvivője elmondta, a két, életveszélyes állapotban lévő sérült egyike a turistacsoport idegenvezetője, aki az ütközés során kis is esett a járműből.

 

Címlapkép: MTI/TASR

Ez is érdekelhet

képcím

Visszaállítják az ellenőrzést a szlovákok a magyar határon

képcím

Velencei buszbaleset: különböző nemzetiségű külföldi...

képcím

Fotókon az olaszországi busztragédia