Bezár a magyar Sberbank, ez vár az ügyfelekre

Startlap - Startlap
Orosz légideszantosok értek Harkivhoz. Az USA orosz oligarchákra "vadászik". A háború hatodik napján reagált a Debreceni Egyetem Putyin díszpolgárságára. Az ukrán-orosz válság hírei.

Bezár a magyar Sberbank, ez vár az ügyfelekre

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Mi a magyar ügyfelek teendője, és mi lesz a pénzükkel. Innen kiderül.

Amerika lezárja a légterét az orosz gépek előtt

“A szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat elől, folytatva Oroszország elszigetelését, és további nyomást gyakorolva gazdaságára” – nyilatkozta Joe Biden amerikai elnök. “Fogalma sincs, hogy mi következik.” Bővebben.

A háború hatodik napján máris reagált a Debreceni Egyetem Putyin díszpolgárságára

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek – közölte az intézmény a honlapján. Közleményükben azt írják, “a Debreceni Egyetem szabályzata szerint a civis honoris causa kitüntetésre javasolt személynek nyilvános ünnepélyes szenátusi ülésen kell átvennie kitüntetését”. Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére – közölték.

Az egyetem szenátusa soron következő rendes ülésén napirendjére tűzi a kitüntetés odaítéléséről szóló határozatának hatályon kívül helyezését is – írták. Részletek.

Orosz rakétatalálat ért lakóházakat Zsitomirban és a tévétornyot Kijevben

Oroszország Ukrajna elleni háborújában orosz rakétatalálat ért kedden lakóházakat az északnyugat-ukrajnai Zsitomirban – valószínűleg tévedésből, a közeli légitámaszpont lehetett a cél -, négy civil – köztük egy gyerek – életét vesztette – közölte Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Moszkva kedden felszólította az ukrán főváros lakóit, hogy meneküljenek el otthonukból, majd légicsapás érte a kijevi tévétornyot, ami öt ember halálát okozta, és egy órányi kimaradást okozott az állami tévé műsorában – közölte a belügyminisztérium.

A második legnagyobb várost, Harkivot szintén rakétákkal támadták az orosz erők. Legkevesebb tíz ember meghalt, és több mint húsz megsebesült – jelentették hírügynökségek.

A harkivi városháza romos épülete egy orosz rakétatámadást követően 2022 március 1 jén Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24 én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában MTIEPASzerhij Kozlov

A legfrissebb hírek szerint orosz légideszantosok értek Harkivhoz szerdára virradóan, összecsapások törtek ki köztük és az ukrán erők között – jelentették be az utóbbiak, hozzátéve, hogy egy kórházat is támadás ért.

Szerda hajnalban ismét légitámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt, és Vadim Bojcsenko polgármester szerint – aki az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozott – az orosz támadás kezdete óta immár 128 ember sebesült meg, 11-en életüket vesztették.

Az ukrán hatóságok szerint a háborúnak eddig 350 civil halálos áldozata van. (MTI)

Lukasenka: A fehérorosz egységek a helyükön vannak, de 2-3 nap alatt mozgósíthatók

Fehéroroszország egyetlen katonai egysége sem hagyta el a támaszpontját, de veszély esetén az országot két-három nap alatt mozgósítani lehet – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kedden a BelTA állami hírügynökség jelentése szerint. Lukasenka a BelTA-nak azt is kijelentette, hogy Oroszországtól újabb Sz-400-as légvédelmi rendszert akar, amelyet Minszktől nyugatra telepítenének. (MTI)

Biden: Putyin elszámolta magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de “csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok “utánaered” a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. “Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább” – fogalmazott. Az elnök elmondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni “az orosz oligarchák bűneit”. “Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.” – tette hozzá Biden. Az évértékelő beszéd további részleteit itt találod.

Peking: Kína a politikai megoldás híve

Kína minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat az ukrajnai helyzet politikai megoldása érdekében – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter ukrán hivatali kollégájának Dmitro Kulebának kedd esti telefonbeszélgetésükben.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Kína rendkívül sajnálatosnak tartja az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség elmérgesedését, és különös figyelmet fordít a válság civil áldozataira. A tárca vezetője hangsúlyozta: Peking álláspontja az ukrajnai válságot illetően “méltányos, átlátható és koherens”. “Mindig kiálltunk minden ország szuverenitása és területi egysége mellett” – szögezte le.

A kínai vezetés mindeddig elutasította az “invázió” megjelölést az orosz katonai akció leírására, és a nyugati világgal ellentétben nem ítélte el az orosz hadműveletet. Peking továbbá ellenezte a szankciók alkalmazását, és arról biztosította Oroszországot, hogy megérti “jogos biztonsági aggályait”. (MTI)

A Wizz Air is beszáll az ukrán menekültek megsegítésébe

A Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel – közölte a légitársaság az MTI-vel. Részletek.

 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Ez is érdekelhet

képcím

Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek...

képcím

Orbán azonnali követelésekkel fordult az Európai Tanács...

képcím

Kijev kész a kompromisszumra Budapesttel