Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

Startlap - Startlap
Energiaválság: nagy visszavonulót fújna Németország; egy évtizedig eltarthat az aknamentesítés Ukrajnában; saját magukat lőtték ki rakétával az orosz katonák; bemutatták Putyin luxusdácsáját. Az ukrán-orosz válság hírei.

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna  

Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken – közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke. Részletek.

Energiaválság: nagy visszavonulót fújna Németország

A Bloomberg információi szerint Németország azt szorgalmazza, hogy a G7 csoport országai vonják vissza azt a kötelezettségvállalást, amely az év végéig leállítaná a tengerentúli fosszilis tüzelőanyag-projektek finanszírozását. Ez jelentős fordulatot jelentene az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.Bővebben.

Vegyi üzemet bombáznak az oroszok, másfél hétre becsülik az újabb katonai sikert

Ukrajna tájékoztatása szerint az orosz hadsereg folytatja az erőteljesen bombázáson alapuló támadásait, ennek keretében pedig lövések értek egy vegyi üzemet, ahol civilek rekedtek – tudósít a Reuters. A szakadárok egyik tisztviselője szerint Szeverodonyeck bevétele után Liszicsanszk a következő cél. Részletek.

Egy évtizedig eltarthat az aknamentesítés Ukrajnában

Volodymyr Tarasov / NurPhoto via AFP

Legalább tíz évbe fog telni, míg sikerül eltávolítani az ukrajnai aknákat és bombákat – mondta az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője, Olekszandr Korunzsij. Eddig 620 négyzetkilométert sikerült megtisztítani a robbanószerektől, köztük 2000 légi bombától, de közel 300 ezer négyzetkilométer, Ukrajna területének nagyjából a fele „szennyezettnek” mondható. (24.hu)

Ukrán repülőt céloztak, de saját magukat lőtték ki rakétával az orosz katonák

A videó eredetiségét nem erősítették meg a hatóságok. Itt megnézheted.

22 ezer embert irtottak ki az oroszok Mariupolban

Vagyim Bojcsenko, Mariupol törvényesen megválasztott polgármestere osztott meg információkat a délkelet-ukrajnai kikötővárosról. Részletek.

Cárokat megszégyenítő luxusdácsában piheni ki fáradalmait Putyin

Az észak-oroszországi Karélia régió erdőinek mélyén az építészek által alázatosan “Halászkunyhónak” nevezett épületről a helyiek “Putyin dácsájaként” beszélnek. Kiszivárgott e-mailek szerint a “szerény” nyaraló valójában márványpadlós komplexum, amely privát sörfőzdét és 10 ezer dolláros bidét rejt. A luxusnyaralót ebben a cikkben mutatják be.

“Oroszország mintha nem ismerné saját határait”

“Ukrajna védelmében az is jogszerű lenne, ha egy harmadik állam orosz államterületen katonai célpontokat támadna. Nem a nemzetközi jogi tilalom miatt nem lépnek, hanem mert senki sem akar egy harmadik világháborút” – mondja Kajtár Gábor nemzetközi jogász. A Mandiner interjúja.

Így tanítják Kalasnyikovval lőni az ukrán nőket

Marina Moiseyenko / AFP

Az AFP egy videót tett fel a Twitterre arról, hogyan készülnek egy lehetséges orosz offenzívára a dél-ukrajnai Zaporizzsja városában a nők, akiknek most tanítják meg használni a Kalasnyikovokat. Ezen a linken megnézheted.

Levették a lengyel zászlót a katyni emlékműről

A közeli Szmolenszk polgármestere péntek este megerősítette a zászló eltávolítását, és megosztott egy fotót, amelyen az orosz zászló egyedül lobog a katyni emlékmű bejáratánál. Bővebben.

Az ukránok is a varsói Pride-on vonulnak fel

A lengyelek és az ukránok a békéért vonulnak fel, és az LMBT+ közösséggel szembeni diszkrimináció megszüntetését követelik szombaton – írja a Reuters a varsói Pride-felvonulásról, amely a szervezők szerint a szabadság és az egyenlőség védelmét célozza a háború árnyékában. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: ALPHONSUS CHERN / ST / Singapore Press Holdings via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

képcím

Magyarország ismét embert küld a világűrbe

képcím

Kijev bepereli Magyarországot a gabonaimport-tilalom miatt