Benyújtják a parlamentnek a szigorított Stop Sorost

Startlap - Startlap
Börtönt kaphat, aki a bevándorlást segíti.

A kormány kedden benyújtja a parlamentnek a “Stop Soros” törvénycsomagot, a szigorító javaslatok tárgyalása a jövő héten kezdődhet.

A “Stop Soros” törvénycsomag olyan jogszabály, amely segítséget nyújt abban, hogy Magyarország ne lehessen bevándorlóország – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán. Halászék nagy vitákra számítanak a Parlamentben, mert véleménye szerint „az ellenzék Soros oldalán áll”, és a migrációt segítené minden ellenzéki párt. A szóvivő jelezte, módosítják az alaptörvényt is, hogy ne lehessen migránsokat betelepíteni az országba. Halász szerint ez fontos eszköz lesz a Brüsszellel folytatott küzdelemben.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn árult el újabb részleteket a ma benyújtandó törvénycsomagról. A szigorítások értelmében önálló büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése, ez ugyanis kellő súlyt ad ahhoz, hogy megfékezhessék a törvénytelen migráció szervezését, amely biztonsági kockázatot jelent – mondta Kocsis Máté, aki a törvénycsomag súlypontjának tartja a Btk.-módosítást.

Az előterjesztés szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez. Ez – vétségi alakzatban – 5-90 nap elzárással büntetendő – ismertette a frakcióvezető a tervezett szabályozást.

Közölte: ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

A politikus azt is elmondta, hogy a szervező tevékenység – definíciója szerint – megvalósulhat úgy, hogy határmegfigyelést szervez valaki, információs anyagot készít, terjeszt vagy erre megbízást ad, illetve a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózatot épít vagy működtet. Ezen esetekben kitiltásnak is helye van a javaslat szerint.

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Padlógázzal tolja a Fidesz a kampányhajrában, országszerte...

képcím

Magyar Péter lefújta a margitszigeti bulit

képcím

Magyar Péter egy fillért nem költött hirdetésre a Facebookon