Az USA figyelmeztette Kínát

Startlap - Startlap
Szijjártó: Épeszű ember nem akarhatja ezt! Összeköthették szárazföldön a Krímet a Donyec-medencével. Kadirov Ukrajnából jelentkezett be. Az ukrán-orosz válság hírei.

Az USA figyelmeztette Kínát

Az Egyesült Államok szerint Kínának kemény “következményekkel” kell szembenéznie, amennyiben fegyverekkel segítene Oroszországnak az ukrajnai invázióban. A figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy meg nem nevezett amerikai tisztviselők több amerikai hírügynökségnek is azt mondták, Oroszország katonai segítséget kért Kínától. Részletek.

A kínai külügyminisztérium szóvivője Pekingben a tárca hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: az Egyesült Államokból származó dezinformációknak minősülnek azoknak az amerikai tisztviselőknek az állításai, amelyek szerint Oroszország katonai felszerelést kért volna Pekingtől az ukrajnai háborújához. (24.hu)

Ellenzék: hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón?

“Választ várunk Orbán Viktortól, hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón!” címmel adtak ki közleményt vasárnap este az Egységben Magyarország tagjai (DK, Jobbik, LMP, MMM, Momentum, MSZP, Párbeszéd). A pártok a Honvédelmi Minisztériumtól és a miniszterelnöktől egyértelmű választ követelnek arra, hogy tudták-e, hogy a robotrepülőn van robbanószer és hogy levonják-e a megfelelő konzekvenciákat, továbbá hogy ezek után mennyire hiteles Orbán szájából az, hogy “megvédjük Magyarországot”. Részletek.

Szijjártó: Épeszű ember nem akarhatja ezt!

A külgazdasági és külügyminiszter a saját Facebook-oldalára hétfőn reggel kitett posztjában megismételte azt a kormányzati álláspontot, miszerint a baloldal fegyvert és katonákat küldene Ukrajnába, sőt, az ellenzék a fegyverszállítmányok áthaladásának tilalmát szerinte egyenesen árulásnak nevezte. (24.hu)

Orosz források szerint szárazföldön összekötötték a Krímet a Donyec-medencével

Egy orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését – közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese. Az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést. További részletek itt.

A legrosszabb forgatókönyv fenyeget Mariupolban

AFP / Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Mariupol több százezer lakosa “az alapvető szükségleti cikkek, mint az élelmiszer, a víz és a gyógyszerek rendkívüli vagy teljes hiányával” néz szembe, és sokan “fűtetlen pincékben” húzódnak meg, holttestek is rekedtek a romok alatt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közleményét ebben a cikkben ismertetik.

Osztrák kancellár: Ausztria is kaphat katonai segítséget az uniótól

A március 10-i párizsi csúcstalálkozón az európai uniós országok katonai segítségnyújtást ígértek egy esetleges támadás esetén azon tagállamoknak, amelyek nincsenek a NATO soraiban – közölte vasárnap Karl Nehammer osztrák kancellár a Standard című helyi lap honlapján megjelent interjújában. Ha érdekel, mely országok kaptak hasonló ígéretet, ide kattints.

Hétfőn is tárgyalóasztalhoz ülnek a háborús felek

Ma folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, ám egyelőre kevés jel mutat arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja megváltozott volna. A cikk itt folytatódik.

Kadirov Ukrajnából jelentkezett be

AFP

Ramzan Kadirov, az oroszországi Csecsen Köztársaság autokrata vezetője a Telegramon azt közölte, hogy Ukrajnába utazott, ahol csecsen csapatok csatlakoztak az invázióhoz. A New York Times szerint a Kadirov által posztolt videó valódiságát egyelőre nem lehet független forrásból ellenőrizni. (24.hu)

Négy orosz repülőt lelőttek – állítják az ukránok

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában sikeresen lelőttek négy orosz repülőgépet, három helikoptert és több pilóta nélküli repülőgépet – adta hírül a BBC. Bővebben.

Élelmiszerválságot jósol Oroszország 7. leggazdagabb embere

Globális élelmiszerválsággal kell számolni az ukrajnai harcok elhúzódása esetén – figyelmeztetett hétfőn Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdos a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében. (24.hu)

Újabb távozók Oroszországból

Újabb külföldi cégek jelentették be, hogy felfüggesztik tevékenyégüket vagy kivonulnak az orosz piacról, tiltakozásul az Ukrajna elleni orosz háború miatt. A cégek listáját ezen a linken találod.

 

Címlapkép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Amerikai hadsereg: állítólag kiiktatta irányítóját egy...

képcím

EP: megszavazták a magyar soros elnökség elleni fellépést

képcím

A sérült magyar katonák egy része hazatért Koszovóból