Az ukrán külügy is reagált Orbán győzelmére

Startlap - Startlap
Orbán még győzelmi beszédében is Volodimir Zelenszkijt emlegette, mint az egyik őt támadó ellenséget. A háborúban álló ország diplomáciája finoman szólva máshogy látja a helyzetet. Esti hírösszefoglaló.

Az ukrán külügy is reagált Orbán győzelmére

Orbán Viktor még a vasárnapi győzelmi beszédében sem feledkezett meg Volodimir Zelenszkijről, akit mint a kampány során legyőzendő ellenfelet említett. Az ukrán diplomácia közleményben válaszolt, külön jelezve, hogy az elnöküknek, lévén az oroszok épp megszállják országukat, fontosabb dolga van Orbán Viktor megtámadásánál. Bővebben.

“Magyarország elért egy pontot, ahonnan nincs visszaút” – így értékelte a nemzetközi sajtó a vasárnapot

Független újságokat, rádióállomásokat és internetes portálokat zárt be, többnyire úgy, hogy azokat a hozzá közel álló oligarchák vásárolták fel. A választási kampány során az óriásplakát-felületeknek csak a nyolcadát osztották ki az ellenzéknek a Fidesz-reklámhoz képest. A közszolgálati médiában tizenkét éve kritikátlanul dicsérik az Orbán-kormányt, miközben az ellenzékieket vagy figyelmen kívül hagyják, vagy rágalmazzák.

A magyar országgyűlési választás eredménye a legnagyobb külföldi lapokban is megjelent, de nem a Fidesz elsöprő sikerét ünnepelték, hanem komoly aggodalmaknak, lesújtó kritikáknak és szomorú kommentároknak adtak hangot. A 24.hu sajtószemléje erre a linkre kattintva olvasható.

Márki-Zay: Volt egy exit pollunk, ami azt mutatta, hogy listán nyertünk

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Partizánnak adott élő interjút a választás másnapján. Márki-Zay Péter azt mondja, hogy senki nem számított ilyen eredményre. Videó.

EBESZ: Nem voltak egyenlőek a feltételek a magyar választáson

MTI/Kovács Attila

Többek között negatív kampányról, a Fidesz felé lejtő pályáról, a szavazók döntéshozását hátráltató vita hiányáról, az állam és a Fidesz közötti határvonal összemosódásáról, elfogult médiáról, átláthatatlan kampányfinanszírozásról, állami költségvetésből szerzett Fidesz-előnyről számolt be az EBESZ. Orbán Viktor kijelentését pedig, miszerint “harci intézmény” lennének, visszautasították. Már csak azért is, mert a választások tisztaságát vizsgáló szervezet éppen a kormány meghívására érkezett az országba. Bővebben.

Szavazólapokkal teli dobozt találtak Óbudán

A Nemzeti Választási Iroda közleménye szerint a Pais Dezső Általános Iskolában talált doboz nem befolyásolta volna a választókerületben született végeredményt. További információkért katt ide.

Kínos történelmi rekordot döntött a népszavazás: 1,5 millióan szavaztak érvénytelenül

A Fidesz “gyermekvédelminek” nevezett népszavazása, amelyen szintén április 3-án lehetett részt venni, az ismét kétharmados győzelmet arató párttal ellentétben sosem látott kudarcot vallott, sokszorosan ráverve a 2016-os kvótanépszavazás 6 százalékos eddigi rekordjára. Részletek.

Megfojtotta a szekrénybe bújó zuglói kisfiú anyját, majd beült a Pólusba az új szuperhős-filmre

A 30 éves nő 8 éves fia hívta fel a 112-es segélyhívót, a diszpécserének azt mondta, édesanyja rosszul van. A vasárnap esti tragikus emberölésnek már gyanúsítottja is van,  az áldozat élettársa, C. Károly. Részletek

Új szankciókat készít elő az EU Oroszország ellen

Ukrajna vasárnap Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tett közzé rengeteg, az utcán fekvő civil holttestről, közléseik szerint Bulcsúban legalább 330 férfi holttestére bukkantak egy tömegsírban. Oroszország provokációt emleget, az EU azonnali szankciókat akar a tömegmészárlások miatt. Részletek.

Új zászlóval tüntetnek az oroszok a háború ellen

Szükségünk volt egy zászlóra, ami nem köthető össze az erőszakkal és a háborúval.

Az új zászló szélsebesen terjedt a tiltakozók körében, Alekszej Navalnij is kifejezte támogatását. Az új szimbólumról és a Putyin agressziója ellen demonstráló oroszokról ebben a cikkben írnak.

Nagy bajban a Fény utcai piac: már ingyen adnák az üzlethelyiségeket

MTI Fotó: Kovács Attila

Az egykor népszerű budai piac immár harmadik éve csak veszteségeket termel. A gondok a 2018-as, nagy vihart kavaró Nébih-botrány idején kezdődtek, azóta a vevők és az árusok egyaránt eltűnőben vannak. Pedig az önkormányzat és az üzemeltető évek óta nagyon igyekszik, az idei évben egy új konstrukciótól remélik a megváltást. Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

képcím

"Dicsőség Ukrajnának!" – mondta az ukrán hadifogoly, majd...