Az Európai Parlament megszavazta az uniós kifizetések jogállamisági feltételekhez kötését

Startlap - Startlap
A 2021-es ciklusra vonatkozó döntés értelmében akár a források száz százalékát is elvonhatják a tagállamoktól súlyos jogsértés esetén.

Csütörtökön megszavazta az Európai Parlament (EP) azt a tervet, miszerint az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését bizonyos – például jogállamisági – feltételekhez kötnék a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.

A strasbourgi plenáris ülésen 397:158 arányban fogadták el a jelentést. Az új mechanizmus keretében a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, vagy például az uniós pénzeket érintő csalások és korrupció, illetve az adócsalások ellen nem elég hatékonyan fellépő országoknak szánt EU-s forrásokat a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányos módon felfüggeszthetnék, csökkenthetnék.

A tervek szerint egy ilyen határozatra az Európai Bizottság tehetne javaslatot, miután egyeztetett egy független szakértői testülettel. A javaslat elfogadásáról a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács hozna döntést. Amennyiben orvosolnák az aggályosnak ítélt kérdéseket, a két intézmény feloldhatná a zárolt uniós pénzeket. Annak érdekében, hogy a végső kedvezményezettek megvédjék, a forrás felfüggesztésével, illetve csökkentésével sújtott ország az adott programokat a döntés ellenére sem fejezheti be, vagyis ki kell fizetnie a tervezett összegeket, például a kutatóknak vagy civil szervezeteknek.

Egyetlen tagállam sem sértheti meg az uniós értékeket következmények nélkül

– szögezte le Eider Gardiazabal Rubial szociáldemokrata jelentéstevő. 

A Fidesz-KDNP elfogadhatatlan nyomásgyakorlási eszközt vizionál a bevándorlásellenes polgárokkal szemben

A tervezet elfogadását megelőző vita során Deutsch Tamás arról beszélt: az Európai Bizottság javaslata eredetileg is gyenge volt, de a parlamenti előkészítés során tovább romlott, nélkülözi a normativitást, és nem lehet belőle világosan kihámozni, hogy pontosan mely szabályok milyen megsértése esetén indulna eljárás.

Elfogadhatatlan, hogy az EP bevándorláspárti többsége újabb durva politikai nyomásgyakorlási eszközt vezetne be a Soros-tervet elutasító, bevándorlásellenes tagállamok polgáraival szemben. (…) A bevándorláspárti magyar ellenzék EP-képviselői politikai céljaik elérése érdekében támogatták a javaslatot, amivel szándékosan ártanak a hazájuknak, a magyar embereknek

– véleményezte a döntést a Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportja csütörtökön, és azt is hozzátették, hogy a kormány minden körülmények között meg fogja akadályozni az uniós fejlesztési források jogszerűtlen elvonását.

Az ellenzék kiemelte, hogy a Fidesz a saját pártcsaládja ellen szavazott

Beismerő vallomással ér fel, hogy a Fidesz képviselői saját konzervatív, kereszténydemokrata pártcsaládjuk értékeit is megtagadva leszavazták a széles politikai támogatással bíró javaslatot a nyíltan szélsőséges, Európa-ellenes erőkkel egyetértésben. (…) A közpénzből Európa-ellenes kampányt folytató és az EU-s forrásokat haveri kézbe játszó kormány valódi hazaárulást követ el, ha kockáztatja a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését

– fogalmazott a szocialista Ujhelyi István, utalva arra, hogy az Európai Néppárt tagjai közül a fideszeseken kívül mindössze 13 képviselő szavazott nemmel, köztük Csáky Pál, Nagy József és Sógor Csaba szlovákiai, illetve romániai képviselők – írja a hvg.hu. A lap kiemeli: Günther Oettinger, az uniós költségvetés kialakításáért felelős uniós biztos korábban kifejtette: a szankció súlyos jogsértés esetén akár a források száz százalékának elvonását is lehetővé teszi. 

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője kiemelte: a Fidesznek saját pártcsaládja mutatta meg, hogy ha továbbra is megbénítják az igazságszolgáltatást, és büntetlenül maradnak a kormányhoz köthető korrupciós ügyek, akkor Magyarország kevesebb támogatásra számíthat. A képviselő szerint a határozat nem Magyarország, hanem “a magyar kormány gyalázatos politikája” ellen irányul.

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter minden hónapban felajánlja a fizetése felét

képcím

Varga: 184 milliárd forint uniós forrás érkezett...

képcím

Magyar Péter pártját méri a legerősebb ellenzéknek a Medián,...