Az Európai Bizottság eljárást indít a magyar kormány ellen

Startlap - Startlap
A Stop Soros törvénycsomag miatt kell felelni az Európai Unió bírósága előtt.

Az Európai Bizottság csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag és a kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – írja a nepszava.hu. A törvényt kifejezetten a civil szervezetek ellen hozta a magyar kormány.

A Bizottság szerint a jogszabályok több helyen is ütköznek az Európai Unió előírásaival, ezért levélben szeretne választ kapni Magyarország kormányától az intézkedésekről.

„Nem fordíthatunk hátat azoknak az értékeknek és elveknek, amelyekre Európa épült” – mondta Christian Wigand bizottsági szóvivő a törvénycsomaggal kapcsolatban.

Hozzátette, Brüsszel a Velencei Bizottság értékelését is figyelembe veszi, amikor arról döntenek, hogy a törvénycsomag összeegyeztethető-e az uniós jogokkal.

Az Európai Tanács alkotmányjogászokból álló testülete értékelte, majd hatályon kívül helyezését javasolta a törvénycsomagnak, mondván, több ponton is sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A közelmúltban nyilvánosságra hozott hangfelvételeken is megszólalnak Soros György szervezeteinek vezetői. Többek közt elárulták, hogy a spekuláns politikai véleményének és akaratának érvényre juttatását szolgálják az általa pénzelt alapítványok, és ezek összefüggő, együttműködő hálózatot alkotva politikai tevékenységet végeznek.

A Velencei Bizottság a törvény kapcsán azonban rámutatott, hogy a magyar szabályozás a Stop Soros törvénycsomaggal túlmegy egy határon, és igazságtalanul büntet. A 2002-ben hatályba lépett uniós irányelv meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, valamint kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A Bizottság arra is kitért, hogy a tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése a szólásszabadság jogtalan korlátozását jelenti.

A Bizottság a Stop Soros elfogadása után a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még a 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást lépteti bírósági szakaszba. Akkor a testület a magyarországi menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítélte az uniós joggal összeegyeztethetetlennek, de kérdéseire a még mindig nem kapott kielégítő választ Budapestről, ezért citálja a magyar kormányt az EU Bírósága elé.

Ez is érdekelhet

képcím

Kvíz: Orbán vagy Magyar mondta?

képcím

Orbán: Brüsszel nyálas, váladékos, csigaszerű, nyálkás közeg

képcím

Orbán: Magyarország nem fogja blokkolni a NATO ukrajnai döntéseit