Az erdőt kétségbeesetten védelmező maláj őslakosoktól a szilaj vadlovakig - ezek voltak a nap fotói

Startlap - Startlap
Válogatásunk a nap legérdekesebb, leglátványosabb képeiből.

Ali Kemer török lovásznak már az apja és a nagyapja is lótenyésztő volt

A törökországi Kayseri tartományban fekvő Erciyes tűzhányó közelében fekszik Hormetci faluja, amely az idomítatlan szilaj lovak tartásáról ismert. Itt él az 50 éves Ali Kemer, akinek már az apja és nagyapja is lótenyésztő volt Hormetciben, ő maga pedig mintegy 350 paripa gazdája. A ménest 50 török líra (körülbelül 2200 forint) fejében fényképezhetik az idelátogatók, a férfi a bevételt az állatai ellátására fordítja.

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

 

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

 

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

 

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

 

Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében pénteken a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várja a látogatókat vasárnapig Bugacon – számolt be az MTI.

A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűlnek össze, és nem először bizonyítják: a több ezer kilométeres távolság legyőzhető

– mondta el köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki a rendezvény fővédnöke.

Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője kiemelte: a rendezvény célja méltósággal emlékezni a nagy közös és saját ősökre. Ez az ünnep nem mások ellen irányul, saját magunk felemeléséért és összefogásáért dolgozik – hangsúlyozta.

Darkhan Kydyrali, a Türk Akadémia elnöke köszöntőjében rámutatott a Kurultáj fontosságára, és átadta az akadémia kitüntetését Lezsák Sándornak és Bíró András Zsoltnak. Hüseyin Sözlü, Adana polgármestere pedig Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan üdvözletét tolmácsolta.

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

 

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

 

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

 

Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezõje beszédet mond a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyûlés megnyitóján (Fotó: MTI/ Bruzák Noémi)

Malájziai őslakosok útzárakat építve tiltakoztak a fakitermelés ellen

A Maláj-félszigeten levő Kelantan állam Gua Musang körzetében a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumban az orang asli néven ismert malajziai őslakosok 18 törzsének egyik legnépesebbike, a mintegy 32 ezer lelket számláló temiar 2015 óta tiltakozik Kelantan erdeinek pusztítása ellen.

Temiar férfiak egy csoportja 2016-ban családjukat a falvakban hagyva útzárakat épített a fakitermelés szabotálására Gua Musangban. Az őslakosok ellenállása csaknem egy éven át tartott, a hatóságok az összetűzések során többeket letartóztattak.

2018 elején helyi törzsek három különböző blokádot hoztak létre a rezervátumban, hogy meggátolják a fák mezőgazdasági haszonnövényekkel való felcserélését.

Dendi, 26 éves temiar férfi egy útzárnál a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumban (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

Teherautót enged át a sorompón egy temiar férfi az erdő őrzése céljából ácsolt kunyhók egyikéből a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumban (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

Temiar nõ gyermekeivel a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumnál levő otthonában (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

Temiar gyerekek játszanak otthonuk előtt, a Gunung Stong Selatan erdőrezervátum közelében (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

Aluij Bin Along temiar férfi társaival őrzi az erdőt egy e célból ácsolt kunyhóban a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumban (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

A Gunung Stong Selatan erdőrezervátum dús növényzete (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

A temiar törzsbe tartozó Ashod Pandak, Adoi Bin Bloy és Aluij Bin Along egy bambuszból emelt, lerombolt útzárat néz a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumban (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

Folytatódik a berlini atlétikai Európa-bajnokság

A hétpróbázó Krizsán Xénia a 10., Zsivoczky-Farkas Györgyi pedig a 19. helyről várhatja az utolsó számot a berlini atlétikai Európa-bajnokság pénteki napján – számolt be az MTI.

Gerelyhajításban Krizsán Xénia legjobbja 45,45 méter volt, ezért 772 pontot kapott. Zsivoczky-Farkas Györgyi sorozatról sorozatra javított – 43,51, 44,96 és 45,09 m -, s 765 pontot szerzett.

Az utolsó szám előtt vezet az olimpiai és világbajnok belga Nafissatou Thiam (5984), Krizsán a 10. (5367), Zsivoczky-Farkas pedig a 19. (5091) helyen áll.

A hétpróbázók 20.20-tól kezdik a 800 méteres futást.

Zsivoczky-Farkas Györgyi a női hétpróba gerelyhajításában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

Krizsán Xénia első ugrását elrontotta, másodikra azonban jól jött ki neki a lépés, s 6,14 méterrel idei legjobbját produkálta. Harmadikra még javítani tudott 6,24-gyel – két centi hiányzott csak az egyéni csúcsához – ez 924 pontot ért.
Zsivoczky-Farkas Györgyi kétszer belépett, harmadikra 5,77 métert ugrott, ami 780 pontot jelent.

Krizsán Xénia a női hétpróba távolugrásában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

 

Zsivoczky-Farkas Györgyi a női hétpróba távolugrásában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

 

Zsivoczky-Farkas Györgyi a női hétpróba távolugrásában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

 

Krizsán Xénia a női hétpróba gerelyhajításában a berlini atlétikai Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)

Bezár a legrégebbi bangkoki állatkert

A Dusit állatkert a thaiföldi fõváros legrégebbi, idén 80 éves állatkertje augusztus végén bezár, és lakóit az ország hat másik állatkertjében szállásolják el átmenetileg. A tervek szerint a Dusit állománya számára új intézményt építenek Pathum Thani tartomány Thanya Buri körzetében, Bangkoktól mintegy 40 kilométerre, északra.

A bangkoki Dusit Állatkert 52 éves nőstény vízilovát, Mae Malit etetik (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

 

Tarka karcsúmajom (Pygathrix nemaeus) a bangkoki Dusit Állatkertben (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

 

Szárazföldi teknõs a bangkoki Dusit Állatkertben (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

 

Zöld leguán sütkérezik a napon a bangkoki Dusit Állatkertben (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

 

Líraszarvasok (Panolia eldii) a bangkoki Dusit Állatkertben (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Ez is érdekelhet

képcím

Az agrárminiszter ígéri, nem lesz erdőirtás

képcím

A Mol is megszólalt a benzinárstopról: a forgalmi bemutatását...

képcím

Autóstüntetést rendeztek az oltást elutasító tanárok mellett...