Az elronthatatlan bögrés mákos bejgli receptje

Startlap - Startlap
Nincs karácsony bejgli nélkül!

A bejgli tradicionális magyar karácsonyi sütemény, talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne az ünnepi asztalon legalább két rúdnyi. Egyre több helyről lehet rendelni, de otthon sem olyan nagy ördöngösség elkészíteni, főleg bögrés recepttel!

 

Hozzávalók 2 rúdhoz (1 bögre=2,5 dl):

A tésztához:

4 bögre liszt

fél bögre vaj

fél bögre porcukor

1 bögre langyos víz

3 nagy tojás + 1 a kenéshez

fél csomag élesztő

1 teáskanálnyi só

A mákos töltelékhez:

2 bögre darált mák

1 bögre tej

1 bögre cukor

12 evőkanál mazsola

1 citrom reszelt héja

 

Elkészítés:

Az élesztőt kikeverjük langyos vízben, pár percet várunk, amíg felfut.

A puha vajjal habosra keverjük a cukrot, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat.

Hozzáadjuk a masszához bögrénként a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk néhány percig. A tészta akkor jó, ha nem ragad a kézhez.

Konyharuhával letakarva vagy kelesztőedényben langyos helyen kelesztjük kb. két órán át.

A töltelékhez öntsük a cukrot és a darált mákot a tejbe, és lassú tűzön forraljuk fel.

Hozzáadjuk a mazsolát, és sűrűre főzzük a tölteléket. Hozzákeverjük a citromhéjat, majd a tűzről levéve és kihűtjük.

A tésztát kettévágjuk, és vékonyra nyújtjuk.

Rásimítjuk rá a tölteléket, majd a végeket visszahajtva feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és megkenjük felvert tojással. Villával megszurkáljuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

 

Címlapfotó: Pinterest

Ez is érdekelhet

képcím

Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette...

képcím

Erdő Péter: az utolsó szó mindig a szereteté

képcím

Hosszú sorokban várták a karácsonyi ételosztást Budapesten