Kiemelt Hírek 2020. március 24.

Az ELMŰ megfejeli a házi karantént: több órás áramszüneteket jelentettek be

bubba Kiemelt Hírek 2020. március 24.
A következő hetekben Budapesten és egy sor másik településen számíthatunk a szolgáltatás szünetelésére. Van, ahol csak egy óráig kell elektromosság nélkül kibírni, de van, ahol egy teljes munkanapig tarthat az áramszünet. Esti hírösszefoglaló.

Így lesz csak igazán jó az otthoni karantén: egy csomó helyen több órás áramszünet várható

A fővárosban és számos más településen a következő két hétben áramszünetekre lehet számítani. Az ELMŰ tájékoztatóját a pontos helyszínekről és időpontokról ide kattintva érheted el.

Operatív törzs: egy fiatalabb nő a koronavírus kilencedik magyarországi halottja

Müller Cecília országos tiszti főorvos és Lakatos Tibor rendőrezredes részvételével az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját. Egyebek mellett beszámoltak a házi karantént övező szabálytalanságokról és a járványbűnözésről, a háziorvosi ellátás racionalizálásáról, valamint a koronavírus újabb halálos áldozatáról is elárultak több dolgot. Részletek itt.

Egy osztrák étterem lehetett a koronavírus egyik gócpontja, és máris megvan, melyik ország lehet a járvány következő központja

Van egy étterem egy népszerű ausztriai síparadicsomban, ahová megdöbbentően sok megbetegedés vezethető vissza. A helyi hatóságok nem léptek időben, a vészjósló jelek ellenére sem. A téma elég izgalmas, ha érdekelnek a részletek, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Ha arra vagy kíváncsi, mely ország lehet a pandémia új gócpontja a WHO szerint, akkor erre a linkre kattints.

Koronavírus és vásárlás: elárulták, miből van tartós készlethiány, extra pénzt ad a dolgozóknak a Tesco, leltári dolgozóknak segítettek a veszprémi kézisek

Egyre fegyelmezettebbek a vevők, és csökken a felvásárlási láz, ugyanakkor egyes termékekből tartós készlethiány alakult ki – derült ki a kereskedelmi dolgozók beszámolóiból. Bővebb információkért kattints ide.

Elismerő bónusszal jutalmazza a Tesco a munkavállalóit, valamint egészségük érdekében óvintézkedéseket léptettek életbe. Részletek itt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Telekom Veszprém kézilabdacsapata is megpróbált a leterhelt áruházi dolgozóknak segíteni: a kézisek maszkot és gumikesztyűt húztak, és pakolták a polcokat. Fotó és további részletek itt.

Újabb két nagy vidéki gyár áll le a koronavírus miatt, a Waberer’s pedig drasztikus intézkedéseket vezetett be

A vevők szállítási igényeihez igazodva átmenetileg szünetelteti a termelést hétfőtől a Continental két magyarországi üzeme. A döntésről és annak következményeiről itt írnak.

Waberer’s International is lépéseket tesz a járvány fokozódó terjedése miatt. A hazánkban piacvezető logisztikai szolgáltató intézkedéseiről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Koronavírus és tudomány: magyar biokémikus fektette le a készülő vakcina alapját, kiderült, hogy hat a fertőzésre a meleg, plusz egy kínzó kérdésre is választ kaptunk a kutatóktól

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem elemezte a világszerte regisztrált COVID-19-es eseteket, és ennek alapján megállapították, hogy az időjárásnak szignifikáns hatása lehet a kórokozó terjedésére. Eredményeikről ebben a cikkben számolnak be.

Karikó Katalin biokémikus kutató egyik kollégájával korábban végzett munkája az alapja annak a technológiának, amelyre a jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni vakcinák alapulnak. A magyar kutató munkásságáról és felfedezéséről itt olvashatsz.

A tudományos szekciónkat egy felnőttes témával zárnánk: a Huffington Post újságírójában ugyanis felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet a szexszel a jelen pandémia idején? Egy járványügyi szakértő orvos elmagyarázta, mire érdemes figyelni – mert van, amivel nem árt a szokásosnál jobban vigyázni. Részletek itt.

Orbán Viktor diktatúráját hozza el, vagy a járvány elleni védelem megfelelő eszköze a felhatalmazási törvény?

Komoly vita övezi a politikusok, szakértők és a lakosság körében is azt a pénteken benyújtott törvényjavaslatot, amelyben a kormány a veszélyhelyzet idejére bevezetett rendeleti kormányzás közjogi kereteit fektetné le. Az ellenzők a miniszterelnök teljhatalmának zálogaként tekintenek a javaslatra, a kormányoldal narratívája szerint a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedés a kihirdetett veszélyhelyzet időkorlát nélküli meghosszabbítása. Van okunk félni, vagy tényleg szükség van erre a törvényre? Ebben a cikkben a tervezetet övező aggályokat körbejárva adnak választ adnak erre a kérdésre.

Újabb településen rendeltek el kijárási tilalmat, tábori kórházat alakítanak ki a fővárosban

Részleges kijárási tilalmat rendelt el a polgármester egy Pest megyei településen. További információk itt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Budapesten megkezdték a Hungexpo egyik csarnokának felmérését és előkészítését, hogy egészségügyi ellátóhellyé alakítsák. Fotó és további részletek itt találhatók.

Megvan, ki váltja Eszenyi Enikőt a Vígszínház élén

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölte, hogy “a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve” kit bíz meg a teátrum vezetésével. Itt olvasható bejegyzésében Karácsony kommentálta a Vígszínházban történteket, valamint üzent Eszenyinek.

Ha szeretnél valami kedves hírt is a mai napra, akkor nézd meg, milyen varázslatosan fest a pécsi székesegyház a tavaszi hóesésben

Kedden a Dél-Dunántúlon több helyütt tíz centiméter körüli hóvastagságot mértek, hókotrókat is be kellett vetni. Az MTI látványos fotókat közölt a hólepte Pécsről, amelyeket ide kattintva nézhetsz végig.

Keresés az oldalon