"Az élethez kell a szenvedély" - 71 éves lett José Carreras

A zene segítette át súlyos betegségén.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-12-04 20:49

December 5-én ünnepli 71. születésnapját minden idők egyik legnagyobb tenorja, José Carreras.

Josep Maria Carreras i Coll néven született Barcelonában 1946-ban. Anyjának fodrászüzlete volt, ahol a kis José énekléssel szórakoztatta a vendégeket. Már ötévesen rádióban szerepelt, tizenegy éves korában pedig már a helyi Teatro Liceo színpadán állt. Mégis apját követve először vegyésznek készült, aztán inkább a konzervatóriumba iratkozott be.

25 évesen megnyerte a nemzetközi Verdi-énekversenyt, a szakma pedig rögtön a lába előtt hevert. Megnyíltak előtte a világ operaházai, többek között a londoni Covent Garden, a New York-i Metropolitan, vagy a milánói Scala, de a filmvásznon is elkápráztatta a közönséget, több operafilmet is forgatott.

1987-ben pályafutása csúcsán éppen a Bohémélet című filmet forgatta Párizsban, amikor megtudta, hogy leukémiás. Orvosai eleinte nem adtak sok esélyt annak, hogy felépül e kórból, de a művész élni akarásával legyőzte a betegséget.

A kezelések alatt általában operaáriákat énekelt magában. Az éneklés nyugtatta meg őt, és mivel minden dalnak betéve tudta nemcsak a szövegét és a dallamát, hanem az időtartamát is, ezáltal tudta megsaccolni, mennyi idő lehet még hátra az éppen aktuális kezelésből. És úgy tűnik, a zene valóban segített. 1988-ban Barcelonában lépett fel újra először, ahol óriási tömeg ünnepelte őt és a gyógyulását.

A betegség után még jobban megerősödve folytatta, elénekelte a világ zeneirodalmának szinte összes jelentős tenorszerepét. Több alkalommal hallhatta a magyar közönség is, a művész saját bevallása szerint nagyon szeret Magyarországon fellépni. Luciano Pavarottival és Placido Domingóval 1990-ben megalapították a Három Tenor nevű formációt, amellyel végigjárták és együtt is meghódították a világot.

A betegsége után új életet kezdett. Hitvallása szerint “Az élethez kell a szenvedély, de nagyon fontos, hogy az ember egyszerre használja a fejét és a szívét.” Létrehozott egy nemzetközi alapítványt, amely leukémiás betegeket segít. 1999-ben Carreras-díjat alapított a hematológiai kutatások elismerésére.

 

Forrás: Színház.org, Nlcafe

Címlapfotó: MTI – Mohai Balázs

Mai nap hírei

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu2 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu5 órája

Mihalik Enikő és Kajdi Csaba 'Cyla' kapcsolata

ifaktor.hu6 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu8 órája

Az Egyesült Államok a Xiaomit is feketelistára juttatta

gsmring.hu10 órája

Orbán: 2022 január elsejétől személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak

444.hu11 órája

Ints búcsút a szemüveg bepárásodásának!

szimpatika.hu14 órája

Hugh Grant egy nagyon fura sztorit osztott meg George Clooney-ról

joy.hu14 órája