Matt Damon: az angyalarcú színész, aki az ördögöt is el tudja játszani

Startlap - Startlap
Ma 48 éves Matt Damon.

Az Oscar- és Golden Globe-díjas színész és forgatókönyvíró Matt Damon 1970. október 8-án született Massachusettsben. Első filmszerepét már 16 évesen megkapta, bár az akkor még csak egyetlen mondatból állt. A Harvard egyetemen tanult, de aztán nem fejezte be, mert jobban érdekelte a színészet, ami miatt elmaradozott az órákról.

Majdnem belehalt, de azt mondja, megérte

Örülhet, hogy nem lett szívösszehúzódása az extrém diéta miatt, de így is több évig kezelték a mellékveséjét miatta. Ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy megérte, mert így is bizonyíthatta elkötelezettségét.

Karrierje szempontjából meg is érte, mert Fancis Ford Coppola is felfigyelt rá, főszerepet kapott az Esőcsináló című filmben.

Barátjával, Ben Affleckkel írt forgatókönyve, a Good Will Hunting már korábban készen állt, most már kapósabb is lett, a két forgatókönyvíró lett a főszereplő is.

A film kilenc Oscar-jelölést kapott, amiből a Damon-Affleck páros díjban is részesült a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Damont ezen felül játékáért is nominálták, ám az aranyszobrot Jack Nicholson kapta meg a Lesz ez még így se című filmért; Robin Williams, a Good Will Hunting egyik szereplője azonban férfi mellékszereplőként elismerésben részesült.

Spielberg is felfigyelt rá

Miután látta a filmet, Steven Spielberg beválasztotta Damont a Ryan közlegény megmentése szereplőgárdájába.

Damont sokféle típusú filmben és szerepben láthatjuk, játszott biszexuális gyilkost, bukott angyalt, összenőtt ikerpár egyik felét, amnéziás gyilkos ügynököt, tolvajt, CIA-ügynököt és maffiózót is.

Damon feleségével, Luciana Bozán Barrosoval három gyermeket nevel, két közös, valamint Barroso előző házasságából született lányát.

Számos díj birtokosaként Damon az első huszonöt színész között szerepel, akiknek filmjeik a legmagasabb bevételt érték el.

Aktív szerepvállalója több jótékonysági szervezetnek, köztük az AIDS és a harmadik világ országaiban jelen levő szegénység ellen küzdő ONE Campaign and H2O Africa Foundationnek.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktorért tartanak szentmisét a születésnapján Budapesten

képcím

Keleti Ágnes 103 éves - ő a világ valaha élt legidősebb...

képcím

85 éves Korda György