Az Amnesty a magyar kormányt kéri, hogy segítsen egy üldözött kínai keresztény csoportnak

Startlap - Startlap
A vallásszabadságért kiálló hívők közösségét üldözi és bebörtönzi a kínai kormány. Az emberjogi szervezet azt szeretné, ha Magyarország latba vetné a népköztásasággal ápolt jó viszonyát az ügy érdekében.

Az Amnesty International levélben kérte a magyar kormányt, hogy segítsen egy keresztény kínai közösségnek, akiket vallásuk gyakorlása miatt zaklatnak és bebörtönöznek – olvasható a szervezet közleményében a Mandiner oldalán.

A civilek az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárhoz fordultak a 2005-ben alapított Early Rain Covenant Egyház ügyében, amely az egyik legnagyobb és legismertebb kínai keresztény egyház. Az Amnesty szerint a tagokat üldözik és jogellenesen fogva tartják a helyi hatóságok, mivel nem hajlandók alávetni magukat a keresztény egyházak elleni állami kényszerintézkedéseknek.

A levélben arról írnak: decemberben Csengtu városában az egyház mintegy száz tagját vitte el és kérdezték ki a helyi rendőrség egy razzia után. A tagok többségét elengedték, de jelenleg is szigorú megfigyelés alatt tartják őket, három hívő tartózkodási helye pedig máig ismeretlen. Többek beszámolója szerint a hatóságok arra kérték őket, írjanak alá egy olyan dokumentumot, amelyben vállalják, hogy a jövőben nem vesznek részt az egyház összejövetelein.

A razzia másnapján az Early Rain Covenant egyik ismert tagját letartóztatták, és azóta sem családjával, sem ügyvédjével nem léphetett kapcsolatba, és könnyen lehet, hogy a börtönben bántalmazzák őt. Rajta kívül az egyház egyik vezetőjét és feleségét is fogva tartják az “államrend megdöntésére irányuló felbujtás” vádjával, ami Kínában gyakori eszköz a kormánykritikus értelmiségiek és aktivisták ellen.

Az Early Rain Covenant tagjai és vezetői nem akarnak regisztrálni az egyházi ügyekért felelős állami szervnél vagy az államilag elismert protestáns egyházszövetségnél. Az ilyen egyházakat “otthoni egyházaknak” is nevezik, mivel a tagok rendszeresen egymás otthonaiban gyülekeznek istentiszteletekre. Az egyházi ügyekről szóló jogszabály módosítása óta

az otthoni egyházak országszerte erőszakos hatósági fellépésekről számolnak be. A hatóságok eltávolították a kereszteket és keresztény feliratokat az egyházi épületekről, elkobozták vagy megrongálták az egyházi tulajdonban lévő vagyontárgyakat, bezárásra ítéltek templomokat és az egyházi tagokat és vezetőket eljárások alá vonták

– olvasható az államtitkárnak címzett szövegben.

A jogvédők azt szeretnék, ha az államtitkár és a magyar kormány a Kínai Népköztársaság vezetésével ápolt jó kapcsolataikat kihasználva, mindent megtennének a hívők szabadon engedéséért, és azért, hogy a jövőben ne korlátozzák őket lelkiismereti és vallásszabadságuk gyakorlásában.

Ez is érdekelhet

képcím

Tovább emelkedett a kínai földrengés áldozatainak száma

képcím

Orbán nem kapott megnyugtató választ Putyintól

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára