Kiemelt Hírek 2019. július 04.

Az állásukat féltő dolgozók szerint hazudik az SE a klímaparáról

Startlap Kiemelt Hírek 2019. július 04.
Négyszeresére nőtt a sokmilliárdos kézi EB költségvetése. A német tudományos elit leírta, hogy Palkovics nem mond igazat az MTA átalakításáról. Soros György százmilliókkal támogatja a számkivetett magyar művészeket. Hírösszefoglaló.

“A Semmelweis Egyetem dolgozóiként megdöbbenve olvastuk tegnap az SE önellentmondásokkal és szándékolt ferdítésekkel teli reakcióját a műtők klimatizáltsága ügyében”

A Semmelweis Egyetem (SE) reakciója önmagában is nagyon gyanús volt, de most a dolgozók levélben tették helyre a tényeket a klímaparával kapcsolatban. Aki lemaradt az előzményekről: a napokban járta be a sajtót a hír, hogy az SE klinikáinak több műtőjében sem működik a steril levegős klíma, és az elviselhetetlen hőség miatt a Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében rosszul lett az egyik alkalmazott.

Erre az egyetem közölte, hogy nincs semmi gond, habár “a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek”. Nos, a dolgozók írásából az derül ki, hogy az SE több ponton is szimplán hazudik, egy olyan ügyben, ami az ők és a betegek testi épségét veszélyezteti. A helyzet súlyát jól mutatja, hogy levelüket névtelenül küldték el, mert – mint írják – félnek a megtorlástól. A lesújtó levelél szövegét erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kissé megszaladt a kézi EB költségvetése: a négyszeresére nőtt a sokmilliárdos beruházás

2022. januárjában kézilabda Európa-bajnokságot rendez Magyarország. A számítások szerint úgy tűnik, a rendezvény a négyszeresébe fog kerülni annak, amiről Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke tavaly júniusban beszélt. Ráadásul a gigaépítkezések nagyon nem állnak jól. Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

A német tudományos elit leírta, hogy Palkovics nem mond igazat az MTA átalakításáról

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tíz legnevesebb német tudományos szervezet vezetői írták alá azt a levelet, amelyett még azelőtt kapott kézhez a magyar miniszterelnök, hogy a parlament megszavazta volna az MTA kutatóintézeteinek elvételéről szóló törvényt. A levélben a német tudósok egységesen cáfolják az Akadémia szétdarabolását intéző Palkovics László egyik kedvenc érvét, és egyéb súlyos aggályaikat is kifejezték. A levél szövegéért ide kattints.

Soros György százmilliókkal támogatja a számkivetett magyar művészeket

Soros György alapítványa tetemes összeget adományoz a Summa Artium művészettámogató szervezetnek. A budapesti szervezet 2003-ban azon céllal alakult, hogy összekösse a független művészeket a vállalati és magánszektorból érkező támogatásokkal. Ha ide kattintasz, kiderül mi a célja a támogatással Soros Györgynek, és az is, hogy pontosan mennyi pénzt fordít a művészekre

A Mi Hazánk Mozgalmat kitiltották a Budapest Pride-ról 

A sajtó értesülései szerint a rendőrség több tüntetést engedélyezett a 2019-es Budapest Pride ellen, de a Mi Hazánk Mozgalomét nem. Úgy tűnik, a hatóság szemléletváltáson mehetett keresztül, ugyanis az engedélyezett tiltakozásokat szorosan szemmel fogják tartani. Az alábbi cikkből megtudhatod, miért tiltották ki Toroczkaiékat, miként fogják kezelni a Pride ellenzőinek táborát, valamint a felvonulás útvonalát és időpontját is megismerheted.

Január óta Mészáros Lőrinc teljes vagyonának közel kétszeresét vette fel hitelben a magyar lakosság

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A bankok várakozásainál is gyorsabban nő a hitelezés, és a tendencia feltehetően júniusban sem fog megállni, pedig még be se indult a babaváró hitel. A Forbes tavalyi adatait figyelembe véve ott tartunk, hogy az idén folyósított lakáshitelek, illetve személyi hitelek összege majdnem annyit tesz ki, mint Mészáros Lőrinc teljes vagyonának kétszerese. Az egészen elképesztő méreteket öltött hitelezési kedvről a pontos számokat ebben a cikkben találod.

Orbán Viktornál járt az Audi

Bram Schot, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban Orbán Viktorral tárgyalt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyalás részleteiről a következő cikkben olvashatsz.

Keresés az oldalon