Az Audi szakszervezeti vezetőinek letartóztatását kezdeményezik, 9 ingatlant zároltak sikkasztás gyanúja miatt

Startlap - Startlap
Két év alatt mintegy 600 millió forintot nyúlhatott le az Audi Hungaria Zrt. érdekképviseleti szervének két elnökségi tagja. Az egyik gyanúsított fiktív számlákban utazott, a másik egyszerűen lenyúlta a pénzt a szakszervezeti számláról és szerencsejátékra költötte.

Különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt kezdeményezi a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy érdekképviseleti szerv két elnökségi tagjának letartóztatását egy folyamatban lévő nyomozásban – közölte a vádhatóság pénteken az MTI-vel.

Az Audi Hungaria Zrt. megerősítette, hogy az érintett szervezet az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ). Az érdekképviselet elhatárolódott a két férfitól és kezdeményezi a kizárásukat.

A főügyészség a közleményben azt írta, az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott egy kft.-t, amelynek egyszemélyben tulajdonosa és ügyvezetője lett.
A gyanú szerint a gazdasági társaság a létrehozását követően

két év alatt mintegy 537 millió forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseletnek,

azok mögött valós tevékenység nem volt.

A számlák ellenértékét a szakszervezet részéről minden esetben a terhelt fizette ki a saját ügyvezetése alatt álló cégnek. A férfi cége kizárólag az érdekképviseleti szervvel áll gazdasági kapcsolatban, így megalapozott annak gyanúja, hogy a céget a férfi az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának eltulajdonítása céljából hozta létre – írták.

Hozzátették, hogy a férfi az érdekképviseleti szerv beszámolóit több esetben ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra, a beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, pedig kötelező lett volna.

A gyanúsított az elkövetési idő alatt tíz ingatlant vásárolt. Amikor tudomására jutott az eljárás, az ingatlanokat a testvérének ajándékozta. Kilenc ingatlan esetében ennek ellenére zár alá vételt rendeltek el.

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül mintegy 60 millió forintot vett fel készpénzben a szakszervezet bankszámlájáról. Az összeg egy részét a férfi a saját bankszámlájára fizette be, másik részét online szerencsejátékra költötte.

Az ügyészség álláspontja szerint mindkét férfival szemben megállapítható a szökés-elrejtőzés veszélye, tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék az eljárást és további bűncselekményt követnének el.

Az Audi Hungaria Zrt. az MTI-vel azt közölte: Németh Sándor, az AHFSZ elnöke csütörtökön tájékoztatta a vállalat vezetését arról, hogy aznap a rendőrség őrizetbe vette a szakszervezet két vezető tisztségviselőjét és a hatóság további nyomozati cselekményeket folytat a szakszervezetnek a vállalat területén található irodáiban.

Az AHFSZ a Facebook-oldalán péntek délután közzétett közleményében azt írta, hogy elítélik a két férfit, elhatárolódnak tőlük, és kezdeményezik a szakszervezetből való kizárásukat. Jelezték, emellett megtesznek minden jogi lépést annak érdekében, hogy az okozott kárt visszaköveteljék. Az AHFSZ elnöksége vizsgálja, melyek azok az intézkedések, amelyek a szervezet zavartalan további működését biztosítják – tették hozzá.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Egy újabb pedofilügy: Békésben tizenéves fiúkat molesztált a...

képcím

14 milliárdot sikkasztottak ukrán tisztségviselők...

képcím

Letartóztatták az újpesti halálos balesetet okozásával...