Árvíz Szlovéniában, legalább három halálos áldozatról tudni

Startlap - Startlap
A lehető legrosszabb forgatókönyvek váltak valóra.

Szlovénia nagymértékű özönvízszerű árvizekkel és földcsuszamlásokkal küzd a heves esőzések következtében. A rendőrség eddig három halálesetet erősített meg: Kamnik térségében egy nőt sodort el a víz, két holland hegymászót pedig villámcsapás ölt meg a Kranje környéki hegyekben – jelentette a Szlovén Rádió. 

Branet Gregorčič helyi meteorológus szerint a lehető legrosszabb forgatókönyvek váltak valóra. A 12 óra alatt lehullott csapadék mennyisége még a legvalószínűbb forgatókönyveknél is nagyobb volt. Alig több mint 12 óra alatt néhol 200 milliméter csapadék hullott. Még soha nem esett ennyi egyetlen csapadékos nap alatt Szlovéniában.

A helyzet rendkívül bonyolult, ezért ezen a ponton arra kérek mindenkit, aki nem rendelkezik vészhelyzeti útvonallal, maradjon otthon és ne autózzon 

– közölte Marjan Šarec miniszter. A tűzoltóknak, a polgári védelemnek és a katonáknak sok gondot okoz az érintett területek megközelítése, ugyanis a földcsuszamlások miatt az utak sok helyen elöntöttek vagy járhatatlanok. A szlovén miniszter bejelentette, hogy páncélos mentőautóval is végeznek majd mentéseket, közben a rendőrségi helikopter eddig legalább tíz embert és egy kétéves gyereket mentett ki a fák tetejéről, házakról. 

Mivel országszerte rendkívüli állapot van érvényben, ezért arra kérik mind a helyieket, sem a turistákat, hogy ne menjenek a hegyekbe, dombokba, nehezen megközelíthető terepre, még azokon a területeken sem, amelyeket a vihar nem érintett.  

Árvíz Szlovéniában.
Árvíz Szlovéniában.

Árvíz Szlovéniában, legalább három halálos áldozatról tudni

Árvíz Szlovéniában.
Árvíz Szlovéniában.
Árvíz Szlovéniában.
Fotó megosztása:

Senkinek sem szabad alábecsülnie a víz erejét

Nem szabad alábecsülni a víz erejét, és készen kell állni a gyors cselekvésre, még ott is, ahol árvizeket nem jósolnak – tanácsolja a Védelmi és Mentési Igazgatóság. A helyiek készítsen elegendő mennyiségű palackozott ivóvizet vagy vízfertőtlenítőt, mert árvíz után a vízellátás megszakadhat. A bútorokat és egyéb berendezéseket, valamint az elektromos aljzatokat és a vezetékeket fel kell emelni a talajról azokon a területeken, ahol elönthet a víz.

Kiemelt kép forrása: MTI/AP/Gregor Ravnjak

Ez is érdekelhet

képcím

Torlódást okozott a magyar-szlovén határnál a visszaállított...

képcím

Szlovénia határellenőrzést vezet be a magyar határon –...

képcím

Kiderült, mikor tetőzhet a Dráva és hol