Áradnak a folyók - vízügyeseket kell átvezényelni

Startlap - Startlap
Egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón. Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, miután az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön.

Az újabb csapadék miatt egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón; további vízügyeseket kell átvezényelni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap kora délután az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint országszerte folytatódnak a védekezési munkák, miután az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön: 24 órában dolgoznak a Mura és a Rába mentén, és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is.

Több településen a helyi védelemvezető hivatalosan segítséget kért, oda megérkeztek a vízügyes szakemberek, akiknek “rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük”, hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat – írták.

A Rába nem veszélyeztet lakott területeket

Az OVF beszámolója szerint a Rába Szentgotthárdnál szombat hajnalban 476 centiméterrel, harmadfokú készültség mellett tetőzött, Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, és 505 centiméteren tetőzött. A rönöki és a rábagyarmati záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni, viszont a szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás.

A Murán 24 órás járőr- és figyelőszolgálat működik

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalban tetőzik majd a folyó, harmadfokot meghaladó 530 +-10 centiméteres vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, a zsilipek vízzáróságát ellenőrzik, a védtöltés mentett oldali rézsűjét lekaszálták az árvízi jelenségek megfigyelését segítendő, az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást – olvasható a közleményben.

A Letenye Média arról számolt be, hogy az ár miatt Murarátkán a településrészeket összekötő utat lezárták, a falut egy végig aszfaltozott hegyi úton, vagy az M70-es autópályán lehet elkerülni. Muraszemenyén házakat kell védeni, nyúlgát is készül.

A Mura vasárnap kora délutáni, a régi letenyei magyar-horvát határátkelőhelynél tapasztalható állásáról a Letenye Média fotókat is közölt:

Áradnak a folyók – vízügyeseket kell átvezényelni

Árad a Mura.
Útlezárás áradás miatt Murarátkán.
Útlezárás Murarátkán áradás miatt.
Fotó megosztása:

Dráva: a valaha volt legmagasabb vízállás várható

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben.

Harmadfokú készültség a Sajón

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzhet harmadfokú készültség mellett – írta az OVF.

 

Címlapkép: Árad a Rába. A heves esőzések miatt lezárt út Csörötnek és Rönök között 2023. augusztus 5-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Ez is érdekelhet

képcím

Legalább 11 ezren meghaltak a líbiai áradásokban

képcím

Kiderült, mikor tetőzhet a Dráva és hol

képcím

Árvíz: rekordot döntött a Dráva