Amerikai stratégiai bombázók repültek a magyar légtérben

Startlap - Startlap
Moszkva szerint Magyarország barátságtalan ország. Alakul a Kuleba-Lavrov találkozó. Rekordalacsonyan állt a forint, rekordmagasan a gázár. Az ukrán-orosz válság hírei.

Amerikai stratégiai bombázók repültek a magyar légtérben

Hétfőn két amerikai, akár atomfegyver hordozására is alkalmas B-52H Stratofortress repült át a magyar légtéren. Részletek.

Magyarország is szerepel az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listáján

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. Ebből a cikkből kiderül, mit tervez velük szemben Moszkva. 

Vöröskereszt: aláaknázták a Mariupolból kivezető humanitárius folyosót

Dominik Stillhart, a Vöröskereszt műveleti igazgatója a BBC-nek azzal kapcsolatban, mi siklott félre a civilek evakuálásával, azt mondta, hogy hiába egyeztettek a felek napokig, a megállapodás részleteinek kidolgozásában maradtak problémák. Stillhart hozzátette: a Vöröskereszt munkatársai közül is néhányan megpróbálták elhagyni Mariupolt vasárnap, ám a helyszínen azzal szembesültek, hogy aláaknázták az útvonalat. (24.hu)

Intenzív harcok folynak Kijev körül

Kijevtől északra és nyugatra is heves harcok folytak hétfő délelőtt – írja a CNN az ukrán hivatalos szervek és közösségi médiás bejegyzések alapján. A jelek szerint az oroszok megpróbálnak nagy erőkkel az ukrán főváros felé haladni. Bővebben.

Moszkva: Lavrov és Kuleba találkozik csütörtökön Antalyában

A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában. Zaharova elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás. Lavrov és Kuleba különtalálkozójára egy antalyai diplomáciai fórum biztosít lehetőséget csütörtökön. (MTI)

Itt a kormányrendelet az ukrajnai háborúval kapcsolatban

A magyar kormány engedélyezi – a NATO állam- és kormányfői testületének 2022. február 25-i nyilatkozatában megerősített döntéseire tekintettel – a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását az ukrajnai háború miatt, olvasható abban a kormányrendeletben, amely hétfőn délben jelent meg. Részletek.

Orbán: A katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz

Hétfőn ülésezett a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, amelynek döntéseiről Facebook-videóban számolt be Orbán Viktor. “Figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz. Ez azt jelenti, hogy a menekültek száma nőni fog”, mondta a miniszterelnök. Tovább.

Borrell: Az EU-nak fel kell készülnie ötmillió ukrán menekült érkezésére is

Orosz légicsapásban lerombolt híd alatt épített átjárón menekülnek emberek a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 5-én. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Akár ötmillióan is elmenekülhetnek Ukrajnából, ha így folytatódnak az orosz támadások, figyelmeztetett Josep Borrell a Guardian tudósítása szerint. A kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hangsúlyozta: Európának fel kell készülnie ennyi menekült fogadására. Úgy fogalmazott: minden erőforrásunkat meg kell mozdítanunk ahhoz, hogy segítsük a fogadó országokat. (24.hu)

Magyarországra eddig 167 000 menekült érkezett Ukrajnából. “Nem tudjuk”, mit tartogatnak a következő napok, az érkezők száma várhatóan nem fog csökkenni, de “fel vagyunk készülve” valamennyi menekült fogadására – nyilatkozta hétfőn Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. (MTI)

Oroszország nem jelent meg a hágai Nemzetközi Bíróságon

Hétfőn kezdődött az a per, amely azt hivatott eldönteni, hogy Oroszország valóban követett-e el háborús bűnöket az ukrajnai háború eddigi hadműveletei során. Az erről szóló keresetet Ukrajna nyújtotta be február 27-én, majd több ország is támogatta. A cikk ezen a lineken folytatódik.

Délelőtt rekordalacsonyan állt a forint, rekordmagasan a gázár és jelentős olajár emelkedés

Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfő reggel, történelmi mélyponton is állt, az euró például hajszálnyira került a 400 forintos jegyzéshez, később visszapattant. A kőolaj ára 2008 júliusa óta legmagasabb szinten is volt hajnalban, majd mérséklődni kezdett a nyitás óta elért nyeresége és az európai gázár is visszacsúszott történelmi csúcsáról.

Röviddel 12 óra előtt az eurót 397,79 dolláron jegyezték, miután a kereskedést 387,8 forinton indította. 10 óra körül 399,98 forintos rekordszinten is állt. A frank 385,03 forinton kezdte a napot és egészen 398,67 forintig erősödött, majd röviddel 12 óra előtt 397,15 forinton jegyezték. Hasonló ívet járt be a dollár is: 353,9 forinton kezdett és 367,89 forintig drágult, majd 12 óra előtt pár perccel 367,09 forinton állt.

Az európai gázár is rekordszintre emelkedett délelőtt, majd mérséklődni kezdett a nyeresége. A holland gáztőzsdén a TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében 1 megawattóra 220 euróba került a kereskedés indításakor, innen fél tízre rekordszintre, 345 euróra emelkedett, majd röviddel 12 óra előtt 311 euróra mérséklődött az ár. Egy éve ilyenkor még csak 16,7 eurón állt a gázár.

A kőolaj ára a hétfői kereskedés első perceiben 139,13 dollárra, 2008 júliusa óta legmagasabb szintre ugrott, röviddel 12 óra előtt 125,33 dolláron állt 6 százaléknyi drágulással. (MTI)

Lehet, hogy Oroszország tényleg lekapcsolódik a világhálóról?

Meg nem erősített források szerint Oroszország arra készül, hogy március 11-én leválassza a hálózatát a világhálóról, hogy autonóm rendszerben működjön tovább – írja a HVG a Nexta információira hivatkozva. A témáról bővebben ez a cikk számol be.

Publicus: a Fidesz-szavazók többsége szerint is agresszorként támadta meg Oroszország Ukrajnát

Február 28. és március 3. között készített országos reprezentatív közvéleménykutatást a Publicus Intézet, melyben azt vizsgálták, mi a véleménye az embereknek az orosz-ukrán háborúról és a magyar külpolitikáról. Innen megtudhatod.

 

Címlapkép: Kevin Sterling Payne / US Department of Defense / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán: döntött a kormány, nemzeti konzultációt indítunk

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat

képcím

Orbán: Európában egyre több a dühös ember