Amerika újabb magyarokat tett szankciós listára

Startlap - Startlap
A magyar kormány egy Facebook-posztban válaszolt.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman szerda délutánra rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett meg.

A hivatalos program kezdete előtt pár perccel felkerült az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának legújabb, Oroszországgal kapcsolatos szankciós listája. A felsorolásban szerepel egy magyar állampolgár és egy magyarországi bank, valamint ennek a banknak több vezető tisztségviselője is.

A hírekben csak orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank), valamint annak magyar állampolgárságú alelnöke, Laszlóczki Imre. Laszlóczkit 2019 szeptemberében nevezték ki a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Magyarországot képviselő igazgatóság alelnökévé. Múltjáról és az ügy előzményeiről hosszabban írnak a 24.hu cikkében. 

Kenessey Mária turkológus, Laszlóczki Imre (középen), és Isa Habibbeyli, az Azeri Nemzeti Tudományos Akadémia alelnöke Madách Imre Az ember tragédiája című művének azeri nyelvű fordítása bemutatóján az Azeri Nemzeti Tudományos Akadémián.
Kenessey Mária turkológus, a fordítás lektora (b), Laszlóczki Imre, Magyarország akkori bakui nagykövete (k) és Isa Habibbeyli, az Azeri Nemzeti Tudományos Akadémia alelnöke Madách Imre Az ember tragédiája című művének azeri nyelvű fordítása bemutatóján az Azeri Nemzeti Tudományos Akadémián, Bakuban 2017. március 16-án. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az amerikai szankciókkal sújtott személyek listájára felkerült még a budapesti lakhellyel szereplő Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Befektetési Bank elnöke, illetve Georgij Potapov, a bank irányító tanácsának elnökhelyettese, valamint maga a bank is.

A sajtótájékoztatón is közölték, hogy az USA a háborúval kapcsolatban szankciókat vet ki, a Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnökeként került fel a listára Laszlóczki Imre. Elhangzott: a bejelentés azt mutatja, hogy az USA nem fél lépéseket tenni a biztonság érdekében.

Pressman szerint a „Kreml által finanszírozott platform” jelenléte veszélyt jelent, az Egyesült Államok pedig már számos alkalommal kérte Magyarországot és a többi NATO-tagot is, hogy vegyék komolyan Oroszország jelenlétét. Megjegyezte, azóta, hogy 2019-ben a bank Budapestre tette át székhelyét, az amerikai kormány számos alkalommal jelezte aggodalmát a bank jelenléte által okozott veszélyekről, illetve újra és újra jelezték, Oroszország hogyan használhatja ezt a platformot az akarata és befolyása érvényesítésére.

A magyar kormány a közösségi oldalán reagált: „Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen.” 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Esztergomi robbantás: másodpercek alatt történt a tragédia

képcím

Magyarország ismét embert küld a világűrbe

képcím

Orbán Viktor: Hívjuk vissza Trumpot!