Almás sütik a köbön!

Az almát rengetegféleképpen használhatjuk, mutatunk 3 szuper almás sütireceptet.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-02-03 01:52

Az alma olcsó, könnyen elérhető és finom alapanyag, rengetegféle módon használhatjuk süteményekhez is.

 

Német almatorta

Hozzávalók:

125 g puha vaj

125 g cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

4 csepp citromaroma

3 tojás

200 g liszt

2 csapott teáskanál sütőpor

1-2 evőkanál tej

75 dkg alma

2 evőkanál sárgabaracklekvár

1 evőkanál víz

 

Elkészítés:

A tésztához a puha vajat fél perc alatt simára kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citromaromát. Addig keverjük, amíg egyenletes masszát kapunk.

Ezután apránként belekeverünk 3 tojást.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, átszitáljuk, és evőkanalanként a masszába keverjük. Közben apránként a tejet is hozzáadjuk, de csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta a kanálra ne tapadjon rá.

A tésztát egy 28 cm átmérőjű kikent tortaformába töltjük és elsimítjuk.

A tetejére tesszük a meghámozott, negyedekre vágott, kimagozott almát. Ezeket előtte hosszába többször vágjuk be, de ne vágjuk át.

A formát az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 180 fokon (gázsütőnél 3-4 fokozaton) kb. 40-50 percet sütjük.

A sárgabarack lekvárt átszűrjük és 1 evőkanál vízzel felfőzzük. Sütés után a tésztát azonnal megkenjük vele.

 

Almás crumble

Hozzávalók:

15 dkg liszt

10 dkg cukor

10 dkg vaj

8 dkg darált dió vagy darált mogyoró

2 db alma (közepes)

mazsola

 

Elkészítés:

Összemorzsoljuk a lisztet, a cukrot, a vajat és a darált diót vagy mogyorót.

Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzuk vagy szeleteljük az almát, megszórjuk mazsolával, majd rámorzsoljuk a tésztát.

30 percig, 175 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk további 5 percig.

 

Almás energiagolyó

Hozzávalók:

2 banán

1 alma

1 marék dió egészben

1 marék kókuszreszelék

1 marék mazsola (aki nem szereti, helyettesítse más aszalt gyümölccsel)

1 tk kakaópor

kb 40 dkg apróbb szemű zabpehely

 

Elkészítés:

Az egész diót megpirítjuk (száraz serpenyőben) és kisebb darabokra tördeljük.

Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (nem kell meghámozni), a banánt villával szétnyomkodjuk.

Összekeverjük az almát, banánt, darabolt diót, mazsolát, kakaóport és adagoljuk hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a végén majdnem jól formázható legyen – annál kicsit lágyabb. Azért hagyjuk kicsit lágyabbra, mert a zabpehely kis állás után megszívja magát a nedvességgel és utána lesz pont jól formázható.

Kis várakozás után golyókat formázunk a masszából és kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

Fotók: Pinterest

Címkék:

recept