Államosítják a CT- és MR-vizsgálatokat

Startlap - Startlap
Hétfő este, az utolsó pillanatban kerültek bele a módosítások a jövő évi költségvetési törvénybe. Ebből kiderül, államosítják az MR- és CT-vizsgálatokat, és kiszervezik a kórházi gyógyszertárakat is.

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – írja a Népszava a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokra hivatkozva.

A törvénymódosítókból kiderül: a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

Hétfő este szavaztak az Országgyűlésben a képviselők a változásokról, így az utolsó pillanatban kerültek bele az egészségügyet érintő jelentős módosítások. A Népszava aláhúzza, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága meg sem vitathatta, azaz ezen politikai döntések szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt.

Jövő év novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

Kiszervezik a kórházi gyógyszertárakat is

Míg a szakrendelők és a CT-, valamint MR-szolgáltatások terén az egységes állami szolgáltatásokra, azaz a központosításra törekszik a kormány, a törvény más részében a kórházi gyógyszertárak kiszervezése a cél – írja a lap. A jövő évi költségvetési törvényben írják elő azt is, hogy  a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrendkiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Kórházba vonult tervezett prosztatakezelésre a brit uralkodó

képcím

Curtis anyukája 3 órát várt a mentőkre, majd másnap mezítláb,...

képcím

Két nap alatt két kismama halt meg a nyíregyházi kórházban