Aláírták a Brexit-megállapodást az EU vezetői

Most a briteken a sor.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-25 11:06

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giuseppe Conte olasz kormányfõ (k) a rendkívüli Brexit-csúcson Brüsszelben 2018. november 25-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcsértekezletén.

A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament. Ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Macron szerint se nem ünnep, se nem gyász

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve vasárnap.

A francia elnök hangsúlyozta, “ez egy súlyos pillanat az Európai Unió számára”, a brit kilépés ugyanis azt mutatja, hogy van min javítani.

“Az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége” – húzta alá. Ezt fogja szem előtt tartani a tavasszal esedékes európai parlamenti választások esetén is – tette hozzá.

A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. “Nem ünnep ez, se nem gyász” – fogalmazott a francia elnök. El kell fogadni egy szabad és független nép döntését – hangsúlyozta.

Juncker: Tragédia az Egyesült Királyság távozása az unióból

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs megkezdése előtt annak a véleményének adott hangot, hogy sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból – jelentette ki 

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy akkor sem tárgyalható alapjaiban újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Felmérték a Leonardo da Vinci rajzain lerakódott mikroorganizmusokat

szimpatika.hu11 órája

Megszűnik jövőre a HBO GO

gsmring.hu12 órája

Kiszorítaná a külföldi élelmiszerláncokat az országból Lázár János

168ora.hu13 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu13 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu14 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu17 órája

Egyre több fogy a magyarok egyik kedvenc húsféléjéből

agroinform.hu19 órája

Kerényi Miklós Máté nem bírta tovább, maga mögött hagyott mindent

femcafe.hu19 órája