Kiemelt Hírek 2020. március 30.

Áder János rekordsebességgel írta alá a felhatalmazási törvényt

bubba Kiemelt Hírek 2020. március 30.
Az államfő szerint "ez nem a politikai haszonlesés ideje", és a törvénnyel nincs semmi gond. Esti hírösszefoglaló.

Áder János rekordsebességgel írta alá a felhatalmazási törvényt, ami szerinte úgy jó, ahogy van

137 igen szavazattal és 53 nem ellenében az Országgyűlés hétfőn elfogadta a felhatalmazási törvényt. Áder János államfő alig két órával az indítvány elfogadása után elrendelte a jogszabály kihirdetését. “Ez nem a politikai haszonlesés ideje. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem határidő nélküli, a kormány felhatalmazása nem korlátlan” – közölte Áder, akinek részletes véleményét az új törvényről ebben a cikkben ismertetik.

Orbán Viktor megkapta a felhatalmazást

A felhatalmazási törvényként ismertté vált javaslatot tehát elfogadták. Ennek értelmében a veszélyhelyzet idején hozott, akár a törvényeket is felülíró kormányrendeletek hatálya a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodhat. Módosul a büntető törvénykönyv is, ugyanis szigorúbban büntetik a rémhírterjesztést. Mi változik a törvény hatására? Pontosan hogyan szigorítják a Btk.-t? Akkor most megszűnik a parlament? A kérdésekre a válaszokat itt találod.

Müller Cecília: Nincs olyan teszt, ami a járvány terjedését meggátolja

Megtartotta hétfői sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórház-főparancsnok tájékoztatott a kórházparancsnokok feladatairól. Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt a fertőzöttekről, közölte hányan igényelnek intenzív ellátást, kifejtette véleményét a koronavírustesztekről, valamint reagált Jakab Ferenc virológus azon állítására, miszerint egyelőre sikerült ellaposítani a járványgörbét. Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, döntés született arról, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ezenkívül több más kérdésről szót ejtettek, egyebek mellett arról, hány esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások megszegése miatt. Kíváncsi vagy, mi hangzott el a sajtóeseményen? Akkor itt folytasd az olvasást.

Soros György 1 millió eurót ad Budapestnek a koronavírus elleni védekezéshez

Fotó: Alex Wong/Getty Images

A 89 éves magyar származású amerikai filantróp üzletember, közgazdász közleményben jelezte, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok egymillió eurót adományoz Budapestnek a járvány miatt. Részletek itt.

“Olcsóbban adjuk, mint bárki más ezt a rendkívül hatékony szert” – 60 ezer forintos induló árral reklámoztak három flakon kézfertőtlenítőt az ATV-n

Az ATV-n reklámidőben futó Ékszer Tv 60 ezer forintos induló árral kínált kézfertőtlenítőt. Az Ékszer Tv tulajdonosa felhívta a figyelmet arra, hogy a végső ár már csak 12 ezer forint volt, és közölte: az olcsó árral segítenek az embereknek. Az ügyre az ATV és a Gazdasági Versenyhivatalt is reagált. Az eset részleteiről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Nem tudjuk, hány koronavírusos beteget kezelnek az egyes kórházak, mert ez “a rendeltetésszerű működés aránytalan sérelme nélkül” nem tudnák megmondani

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két kórháztól igyekezett megtudni hétfőn, hogy hány koronavírusos beteget kezelnek, azonban mindkét intézménytől egy azonos, alighanem központilag megszabott válasszal utasították el a független képviselő kérdését. Ha érdekel, mi történt pontosan, akkor ezt a cikket olvasd el.

Marolcsy György: Aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest

Drámaian indult a 2020-as évtized, de a következő hét év, sőt az egész évtized is hasonlóan viharos lehet. A hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest

– olvasható Matolcsy György legújabb cikkében, amelyben a gazdasági kilátásokat értékeli. A jegybank elnökének gondolatait itt foglalták össze.

Tojással dobálták meg a karanténból vlogozó toldys gimnazista nagymamájának házát

Kiengedték a karanténból azt a diákot, akinek édesanyja és testvére is elkapta az új koronavírust, és a kórházból vlogot indított. A Toldy Ferenc Gimnázium tanulója friss videójában arról mesélt, hogy egyik rokonát feljelentették, valamint péntek éjjel tojással dobálták meg nagymamája házát. Minderről bővebben ebben a cikkben olvashatsz, illetve nézheted meg videón a diák beszámolóját.

Karanténba került Benjamin Netanjahu

Fotó: Ariel Schalit – Pool/Getty Images

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója koronavírussal fertőzött. Részletek itt.

Halottak százezreire számítanak az USA-ban, New York állam van a legnagyobb veszélyben 

Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja, aki egyben a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója vasárnapi interjújában drámai számokat jósolt. Az immunológus szerint több millióan fertőződhetnek meg az új koronavírussal, és akár a 200 ezret is elérheti a halottak száma országosan. Az amerikai járványhelyzetről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Keresés az oldalon