A városi zöldfelületek csökkentik a depressziót

A zöldterületekhez közel lakóknál akár 70 százalékkal is csökkent a depresszió

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-22 18:50

Fotó: Thinkstock

Egy új amerikai kutatás szerint az elhagyatott városi területekre való növények telepítése jelentősen csökkentheti a depressziót, valamint javíthatja a lakosok mentális egészségét – számolt be az MTI.

A JAMA Network Open című szaklap legfrissebb számában jelent meg a tanulmány, amelyben Philadelphia lakóinak mentális egészségi állapotát vizsgálták azelőtt és azután, hogy a környékükön található üres telkeket bezöldítették. Az adatokat kontrollcsoportok adataihoz hasonlították.

Összesen 541 elhagyatott üres telket vontak be a kutatásba: volt, amelyet fűvel, fákkal ültettek be, körbekerítették és rendszeresen gondozták, volt, ahol csak felszedték a szemetet, és ahol magától fű nőtt, ott levágták, és volt, amelyhez egyáltalán nem nyúltak.

A felmérésekben 342 ember vett részt, akiket 18 hónappal a kiválasztott területek rendezése előtt, majd 18 hónappal utána is megkérdeztek arról, hogy milyen gyakran érezték magukat idegesnek, kétségbeesettnek, nyugtalannak és depressziósnak.

Kiderült, hogy a beültetett területek 400 méteres körzetében lakóknál 41,5 százalékkal csökkent a depresszió érzése azokhoz képest, akik az üresen hagyott telkekhez közel laktak. Az új zöldfelületek környékén lakók mentális egészségi problémái pedig 63 százalékkal csökkentek a kontrollcsoporthoz képest.

Az elhagyatott és üresen álló területek olyan tényezők, amelyek növelik a helyi lakosoknál a depresszió és a stressz kockázatát, és megmagyarázhatják a mentális betegségek terén tapasztalható társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket

– vélekedik a tanulmány vezető szerzője, Eugenia C. South, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa.

A leglátványosabb eredményeket a szegénységi küszöb alatt élők negyedeiben tapasztalták: a zöldterületekhez közel lakóknál több mint 68 százalékkal csökkent a depresszió.

Azok a telkek, ahol csak a szemetet szedték fel, nem hoztak jelentős változást a résztvevők mentális egészségében. John MacDonald, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, a tanulmány társzerzője szerint ez azért van, mert az egyszerű rendbetétellel nem születtek újabb zöldfelületek.

Az üres telkek bezöldítése olcsó és könnyen megléphető módja a városok fejlesztésének és annak, hogy javítsunk a városlakók egészségén

– fogalmazott a szintén vezető szerzőként közreműködő Charles C. Branas, a Columbia Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője.

Mai nap hírei

Óriási változás történt Trokán Annáéknál

napidoktor.hu4 órája

Kisvárdai Fecskeház - ingyen lakás puszira

szabadeuropa.hu5 órája

Jégesővel és felhőszakadással érkezik a vihar

agroinform.hu6 órája

Kilenc beteg hunyt el, kilencszáz felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu7 órája

Hat évtized, hat Ford Bronco generáció: az ikonikus pickup története 1965-től 2021-ig

igenyesferfi.hu8 órája

Jégesőre figyelmeztet az OMSZ

168ora.hu11 órája

Az alma tárolása

agraragazat.hu11 órája

A Bajnokok Ligája-győztes Bayern München hosszabbításban 2-1-re legyőzte az Európa-ligában címvédő Sevillát

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája