Kiemelt Hírek 2018. július 09.

A szülők sem tudják, melyikük gyerekeit hozták ki a barlangból

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 09.
Közben megkezdődött a második mentés, egy újabb fiút hoztak ki.

A Reutersnek nyilatkozott Somboon Sompiangjai, a thaiföldi barlangban rekedt focicsapat egyik tagjának édesapja. A férfi szerint vasárnap a mentőcsapatok csak annyit közöltek a szülőkkel, hogy a legerősebb gyerekeket hozzák ki elsőnek a barlangrendszerből, de a nevüket nem mondták el nekik – írja a 24.hu.

A thai egészségügyi hivatal ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a szülők már ma, hétfőn találkozhatnak a kimentett gyerekekkel. Somboon Sompiangjai ezzel szemben állítja, nem látogathatják meg a fiaikat, mert 48 órán át megfigyelik őket a kórházban.

Anupong Paocsinda belügyminiszter hétfőn elmondta: noha szervezetük erős, állandó orvosi felügyelet alatt állnak és számos orvosi vizsgálaton kell átesniük. Egy magas rangú tisztviselő hétfőn a helyi lapoknak azt mondta, hogy a négy kimentett fiú jól van.

Megkezdődött a második mentés – újabb embert hoztak ki

A thaiföldi haditengerészet egyik tisztségviselőjének közlése szerint egy újabb gyereket mentettek ki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből hétfőn. A tudósítók látták, amint a mentők hordágyon kiviszik a barlangból, és mentőautóba teszik.

Narongszak Oszotthakorn, a mentést vezető felügyelő, Csian Rai tartomány kormányzója ezt megelőzően azt mondta, az időjárás jó, a vízszint a barlangban alacsony, ezért a tervezetthez képest hamarabb, helyi idő szerint 11 órakor kezdték meg a műveletet. A mentést nagyrészt az előző nap sikerrel járt búvárcsapat végzi, de vannak, akiket helyettesítenek, mert nagyon elfáradtak.

Vasárnap a búvárok négy gyereket sikeresen kimentettek a barlangból. Őket kórházba szállították, már átestek a szükséges orvosi vizsgálatokon. Jól vannak, csak nagyon éhesek voltak.

Narongszak Oszotthakorn elmondta, hogy a még bent lévő gyerekek családtagjaira való tekintettel nem hozzák nyilvánosságra a már kimentettek nevét, a kórházban lévőkkel egyelőre fizikailag nem is érintkezhetnek szüleik.

 

(MTI)

Keresés az oldalon