Kiemelt Hírek 2018. augusztus 09.

A kaposvári rendőrkapitány parancsba adta a kötelezően elvárt rendőri intézkedések számát - vagy csak félreértették

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 09.
'Év végéig minden őrs 35 bűncselekmény gyanúja miatti előállítást kell, hogy foganatosítson.'

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szerint félreértelmezte a feladatot a Kaposvári Rendőrkapitányság parancsnoka, ezért adhatott írásos utasítást a kötelezően teljesítendő rendőri intézkedések számáról a körzeti megbízottaknak – írja az Átlátszó.

A Zsaruhumor nevű oldal hozta nyilvánosságra a Facebookon azt az e-mailt, amelyben az intézkedésszámok kötelező teljesítésére kaptak parancsnoki utasítást július 11-én a Kaposvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottai, mivel “Kaposvárnak feladatot határoztak meg, amit nem volt hajlandó végrehajtani”. Vagyis a rendőrök nem hozták az elvárt számokat a tettenéréses elfogások, közterületi intézkedések és a bűncselekmény-gyanús előállítások terén.

A levélben minden rendőrőrst heti két tettenéréses elfogásra, valamint heti egy bűncselekmény gyanúja miatti előállításra kötetelztek. Amennyiben ezt az egyenruhások nem teljesítik, akkor “a teljes egység kimarad a jövő évi teljesítmény-juttatásból”. A dokumentumban foglaltak szerint a közterületi intézkedések 50 százalékánál a rendőrök kötelesek rögzített figyelmeztetést alkalmazni, 35 százalékánál helyszíni bírságot kell kiszabniuk, a maradék 15 százalék esetében pedig feljelentést kell tenniük.

Egy kicsit megint muszáj elkanyarodnunk a humortól, de nem nézhetjük tétlenül, amikor rendőrségi felsővezetők a médiában…

Közzétette: Zsaruhumor – 2018. augusztus 3., péntek

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak az Átlátszó megkeresésére közölte: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nem adott ki az intézkedések számára vonatkozó utasítást. A megyei rendőr-főkapitányság “egyik kiemelt célja a bűncselekmények elkövetőinek tettenérése, elfogása és előállítása, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy szavatoljuk, illetve tovább javítsuk a közbiztonságot”. Emiatt “a Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások”, amit a helyi parancsnok értelmezett félre. A főkapitány azonnali hatállyal visszavonatta a parancsnok utasításait.

A portál megjegyzi: nem ez az első eset, hogy rendőri intézkedéskényszerről értesül a sajtó: Korábban Németh Zsolt nyugalmazott ezredes, a Rendőrtiszti Főiskola (ma Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar) tanára azt mondta: főleg ittas vezetés és közlekedési szabálysértések miatti intézkedéseket és feljelentéseket várnak el a rendőröktől.

Keresés az oldalon