A per: Schadl György börtönben marad, Völner Pál nem ment el a bíróságra

Startlap - Startlap
Tart a bizonyítási eljárás az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében. A bíróság úgy döntött, Schadl György rács mögött marad. Völner Pál az idézés ellenére meg sem jelent.

A keddi tárgyaláson Schadl György védője, Morvai Attila azt indítványozta, hogy a bíróság a védence letartóztatását függessze fel, másodlagosan bűnügyi felügyelet elrendelését kérte. Szerinte már nem állnak fenn a fogva tartás feltételei, Schadl lemondott az elnöki posztjáról is, Völner Pál sem államtitkár már, így a bűnismétlés lehetősége sem merülhet fel. Ehhez csatlakozott R. R. harmadrendű vádlott védője is. Továbbá személyesen Schadl György és a harmadrendű vádlott is kérte a kényszerintézkedés megszüntetését a bíróságtól – tudósít a perről a 24.hu.

Mint írják, a bíró elutasította a védők indítványát, és fenntartotta a letartóztatások hatályát az első fokú ítélet meghozataláig a korábbi döntésnek megfelelően. A döntés ellen fellebbezett mindkét vádlott.

A keddi tárgyaláson idézése ellenére nem jelent meg Völner Pál. Védője, Papp Gábor szerint azért, mert a vádiratot már felolvasták az előkészítő ülésen, így ő javasolta neki, hogy maradjon távol. A volt államtitkár jövő héten léphet színre. 

Schadl György a tárgyaláson vallomást tett.

Ebben többek között azt mondta, hogy nem bűnös, korábbi vallomásait fenntartotta. Mint mondta, egyetemi docensi fizetését nem tudja felvenni, végrehajtóként felfüggesztették, elnöki fizetését letartóztatása és lemondása közt nem tudta felvenni, így a tartalékaiból kénytelen élni. Azt is mondta, hogy Völner Pált a végrehajtói kar elnökeként ismerte meg, de soha nem fizetett neki korrupciós kenőpénzt. Valójában jó kapcsolatba kerültek, és közös érdeklődési köreik voltak a volt államtitkárral.

Ilyen volt a hajózás, a vasút, a műszaki innovációk figyelemmel kísérése, és a gasztronómia.

Közölte, a harmadrendű vádlott volt a „barátként” emlegetett személy és nem Völner Pál. A könyvelésben pedig azért szerepelt, mert vele üzleti kapcsolatban állt, és valós, hogy pénzeket fizetett neki. Szerinte sokkal több realitása lett volna, ha Völner Pál neki fizetett volna, és nem fordítva, de ilyen sem történt. Mint mondta, saját ügyeiben is kért tanácsokat Völnertől, de nem a szakmájával összefüggésben.

Bár hosszú ideig figyelte őt a Nemzeti Védelmi Szolgálat, egyetlen pénzátadásról szóló bizonyíték nincs a nyomozati anyagokban. Szerinte azért, mert nem történt ilyen. Nem volt köze a végrehajtók kinevezéséhez, mert neki és a kar teljes elnökségének érdemi jogköre nem volt. Az ügyben megvádolt hét végrehajtó – akik közül hatan beismerték bűnösségüket – kinevezéséhez nem volt köze, és azokat nem is akkor nevezték ki, amikor Völner Pál miniszteri biztosként felelt a területért.

Tudósítás a perről, további részletek Schadl vallomásáról, az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyéről itt.

Ez is érdekelhet

képcím

Kiengedték Schadl Györgyöt

képcím

Hamász-vezető: A harc behatolt a cionista entitás szívébe - A...

képcím

Schadl-per: találtak még néhány autót, egy hajót és egy légi...