Kiemelt Hírek 2021. szeptember 17.

A pápa Orbán Viktornak: Go ahead!

Startlap Kiemelt Hírek 2021. szeptember 17.
A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulója alkalmából Orbán Viktor dermesztőnek nevezte az akkori eseményeket. Számára az a legfélelmetesebb, hogy még ma is aktív a magyar politikában az az ember – nem kimondva Gyurcsány Ferenc nevét -, aki előidézte a helyzetet, és csődbe vitte az országot – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. 

Az interjúban szóba került a legújabb, a napokban kiértékelt nemzeti konzultáció is. “Nem az őszödi beszéd inspirálta” – fogalmazott Orbán. Elmondta, már a ’90-es években megfogalmazódott, hogy hasznos volna, ha nem csak négyévente, a választásokon mondhatnák el az emberek a véleményüket a fontos kérdésekről. A miniszterelnök a legújabb konzultációval kapcsolatban kifejtette: azért indították, mert a járvány meg fogja változtatni az életet, “nehéz évtized előtt állunk, migrációk és további járványok korát éljük”, fontos, hogy ezekről is elmondhassák az emberek, mit gondolnak.

A kérdésekre adott válaszokat kiértékelték, sőt, a hitelmoratóriummal kapcsolatban már döntést is hozott a kormány, miután a válaszadók 90 százalék fellett értettek egyet abban, hogy a rászorulók számára meg kell hosszabítani a hitelmoratóriumot. További döntések is lesznek, ezeket hétfőn a parlamentben fogják tárgyalni – tette hozzá Orbán.

Gyorsítópálya

A járvány okozta válság leküzdésére “a gazdaságot gyorsítópályárá állítják”, olyan kormányzati intézkedéseket hoztak, amelyek révén év végére 5,5 százalékra emelik a gazdasági növekedést. Honnan van erre pénz? – tette fel a költői kérdést Orbán, majd meg is válaszolta: “Munkából”. Hozzátette: az unió azért fontos Magyarország számára, mert piacot ad a munkánkból előállított termékeknek, szolgáltatásoknak. Mint fogalmazott, “az unió nem a pénz miatt fontos, mert többet visznek ki, mint amennyit adnak”.

A maszk hasznos, de…

A járvány ismét felfelé indult, nem gondoltak a maszkviselés újbóli kötelezővé tételére? – hangzott el az újabb kérdés. Orbán szerint a maszk hasznos, de “nem ez a megoldás”. Úgy véli, a 4. hullám súlyossága attól függ, hogy mennyien oltják be magukat. A 3. oltás jobb, ha van, mint ha nincs – tette hozzá. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, a járványhelyzetben a kormányzati cslekvőképességet fenn kell tartani, ezért a veszélyhelyzetet év végéig meghosszabítják

Arról még nem született döntés, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik-e az oltást a munkavállalók számára, erről egyelőre nagy vita zajlik. Ami biztos, hogy a kormány nem fogja kötelezni az embereket az oltás felvételére – jelentette ki a kormányfő.

Miről beszélgettek Ferenc pápával?

“Fontosak vagyunk neki, ezért jött Magyarországra” – válaszolta a kérdésre Orbán. Hozzátette: kerülték azokat a témákat, amelyekben nem értenek egyet, például nem beszéltek a migrációról. Szerinte a vasárnap délelőtti időpont nem alkalmas ilyen témák megvitatására. “De egytértettünk a családok kérdésébén” – folytatta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy “a pápa is a legfontosabb ügynek tartja azt harcot, amit a családok védelmében folytatunk” Brüsszel ellenében, és egyetért abban is a magyar kormánnyal, hogy “a család az apa, anya, gyerek”. E harcukkal kapcsolatban Ferenc pápa azt mondta: “Go ahead”, vagyis ‘folytassátok’.

Keresés az oldalon