A nyugdíjasok után a dolgozók is prémiumot kaphatnának

Az Állami Számvevőszék elnöke állt elő az elképzeléssel.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-10-12 10:56

A nyugdíjasok mellett a legális keretek között munkát vállaló polgároknak is járna prémium – mondta a Magyar Időknek adott interjúban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Domokos László szerint a kormány azonnal csökkenthetné a dolgozók munkaerő-piaci járulékát, ezzel havonta nagyjából kétezer forint maradna az átlagosan keresők zsebében.

Az ÁSZ-elnök szerint “jó szakembereket úgy lehet megtartani, ha magasabb bért kínálnak nekik. A járandóságok emelése viszont nemcsak a cégek dolga, a folyamatot az állam is támogathatja. (…) A napokban jelent meg a hír arról, hogy a gazdaság javuló teljesítménye miatt a nyugdíjasok prémiumot kapnak az esztendő végén. Úgy vélem, a legálisan munkát vállaló polgárok is kaphatnának valamiféle prémiumot az államtól magas teljesítménybővülés esetén”.

Domokos emlékeztet, a jelenleg 1,5 százalékos elvonást jelentő munkaerő-piaci járulékot korábban azért alakították ki, mert a munkanélküliség tíz százalék felett járt. Ma viszont négy százalék körüli a munkanélküliségi mutató.

Az ÁSZ elnökeként és egyben a Költségvetési Tanács tagjaként azt vetem fel: a kormány csökkentse a másfél százalékos munkaerőpiaci járulékot például fél százalékra. A tehermérséklés azért volna a legálisan dolgozók prémiuma, mert ezt a járulékot a dolgozók fizetik, a csökkentés így nekik jelentene azonnal zsebben maradó pénzt. Az egy százalékpontos faragás átlagfizetésnél havi kétezer forintot tehetne ki – nyilatkozta Domokos László.

 

A nyugdíjprémiumról bővebben itt olvashat.

 

Forrás: Magyar Idők

Fotó: Thinkstock

Mai nap hírei

Folyamatosan zaklatják a szombathelyi Szájer Józsefet

168ora.hu2 órája

Rengeteg régi ügyféllel szúr ki a Vodafone

gsmring.hu7 órája

Korrupció: a miniszter felmentette az államtitkárt

agraragazat.hu10 órája

Madagaszkár katasztrófa felé robog

koponyeg.hu11 órája

Egy észt diplomata is részt vett az illegális brüsszeli házibulin

demokrata.hu12 órája

39 évesen még mindig nem értem, miért nem vagyok szerethető

she.life.hu14 órája

Fény derült George Clooney és Jennifer Aniston 25 éves titkára

joy.hu16 órája

Csodálatos képek a világ egyik elfeledett törzséről

napmintnap.com16 órája