A nevelőszülőség is hiányszakma lett, miközben egyre többen kerülnek a gyermekvédelembe

Az emberek félnek az előítéletektől, az alacsony anyagi kompenzációtól, és tele vannak téves információkkal. Pedig rengeteg gyereknek lenne szüksége a gondoskodásukra.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-14 15:42

Fotó: Thinkstock

Magyarországon 2007 óta növekszik a gyermekvédelemben élők száma, viszont nevelőszülőből kevés van. Az SOS Gyermekfalvak online kutatást végzett, hogy kiderüljön, mi tartja vissza az embereket a nevelőszülői hivatástól – számolt be a hvg.hu.

2017-ben mintegy 24 ezer gyermek élt gyermekvédelmi gondoskodásban, 64 százalékuk nevelőszülőknél kapott helyett. Egy 2014-es jogszabálymódosítás alapján minden 12 évnél fiatalabb gyermekvédelmi gondoskodásba került gyereket nevelőszülőnél kellene elhelyezni, ehhez azonban nincs elég nevelőszülő.

Félnek a társadalmi előítélettől, valamint a család és a barátok negatív reakciójától 

Az z SOS Gyermekfalvak 2017 és 2018 tavaszán közel 900 embert kérdezett a nevelőszülőségről. Ebből kiderült, hogy a fő motiváció a nevelőszülőségre az idősebb korosztálynál az, hogy gyerekeik már elköltöztek otthonról, vagy soha nem is lehetett saját gyermekük, a fiatalok esetében pedig a társadalmi felelősségérzet is erősen megjelenik.

Az alapítvány felmérése szerint szinte mindegyik válaszadó fél attól, hogy a gyermek nem fogja elfogadni őt, minden második megkérdezett tart a családja és barátai negatív reakcióitól, kétharmadukat pedig a társadalmi előítéletek is aggasztják.

Fotó: Thinkstock

Nagyon sok téves információ kering a nevelőszülőségről

Sokan azt hiszik, hogy legfeljebb 45 éves korig lehet befogadni egy gyermeket, pedig az egyetlen megkötés, hogy maximum 50 év korkülönbség lehet a nevelőszülő és a nevelt gyerek között. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a nevelőszülők eldönthetik, milyen nemű és életkorú gyermekeket gondoznának.

Ezen kívül sokan női szakmának tartják a nevelőszülőséget, miközben férfiak is jelentkezhetnek, és a téves elképzelésekkel ellentétben nem feltétel sem a házasság, sem a tartós párkapcsolat.

Tízből hat embert az alacsony anyagi kompenzáció riaszt el

A nevelőszülőség munkaviszony, és mint ilyen, beszámít a nyugdíjba, illetve társadalombiztosítási ellátásra is jogosít, már egyetlen gyermek gondozása esetén is.

Mai nap hírei

Egyre több problémát okoz a nők kedvenc ékszere - figyelj oda, mennyit hordod

femcafe.hu6 órája

Lélegeztetőgépre került, altatásban tartják Bányai Gábor országgyűlési képviselőt

444.hu6 órája

Kritikus fontosságú javítás a Windows 10-hez

itbusiness.hu7 órája

Közel ötezer az új fertőzöttek száma

demokrata.hu7 órája

Ezer hektárt vásárol fel egy befektető napelemparknak

mezohir.hu8 órája

Egykori ministránsa a Vasárnapnak: Elképzelhetetlen, hogy Gyuri atya ne lett volna empatikus egy zaklatás áldozatával

vasarnap.hu9 órája

Tízmilliószoros nap van ma

eletforma.hu9 órája

Mindössze másfél millió forintba kerül a Teslát lepipáló elektromos kisautó

liner.hu11 órája