Kiemelt Hírek 2018. augusztus 01.

A magyarok nem kérnek belőle, a hollandok viszont csatlakoztak az Európai Ügyészséghez

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 01.

Már Hollandia is csatlakozott az Európai Ügyészséghez, ezzel szerdán meglett a 21. tagállama az ügyészségnek, és a jelek szerint nem kell sokáig várni a következőre, Málta ugyanis a jövő héten csatlakozhat, Magyarország azonban hallani sem akar az egészről – írja a 24.hu.

Vera Jourová uniós igazságügyi biztos szerint a bűnözés ellen közösen kell cselekednie az Európai Unió tagállamainak, éppen ezért, ha minél több ország csatlakozik a kezdeményezéshez, annál hatékonyabbá válik az ügyészi hivatal működése, és ennél fogva több pénzt is vissza tud majd szerezni. Jourová felszólította a kimaradó országokat, hogy csatlakozzanak a csalás- és korrupcióellenes szervezethez, amelynek az a célja, hogy követhető legyen, hogy az EU pénze valóban az állampolgárok javát szolgálja. Magyarország ennek nem szeretne részese lenni.

Az Európai Ügyészség megalkotására 2000-ben tettek javaslatot, most pedig minden jel szerint létrejön, hiszen 2019-ben választják meg várhatóan az európai ügyészeket, a szervezet működése pedig 2021 elején kezdődhet.

A magyar kormány feleslegesnek tartja egy új szervezet létrehozását, mivel már most is vannak intézmények, amelyek eljárnak az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

Keresés az oldalon