A magyar fiatalok szerint nyugdíjasként megengedhetik majd maguknak a luxustermékeket

A 18-29 éves korosztály meglepő optimizmusa abból fakad, hogy ők egészen más forrásokból szeretnék finanszírozni idős éveiket, mint az idősebb generációk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-17 07:20

A Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató 18–59 éveseket megcélzó közös országos online kutatása szerint a magyarok jelentősen romló életszínvonalra számítanak a nyugdíjas éveikre, írja a Világgazdaság. A legfiatalabb korosztály ugyanakkor feltűnően pozitívabban látja idős éveit, mint a nyugdíjkorhatárhoz közelebb álló társaik.

A 18–29 évesek többsége úgy véli, nyugdíjasként is fedezni tudja majd a legtöbb kiadását, sőt, az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának. Míg a fiatalok közel fele szerint öregkori költségvetésükbe is belefér majd egy wellneshétvége, addig az ötvenes éveiket taposó megkérdezettek csupán 30 százaléka tartja ezt elérhető vágynak. A korosztályok közötti nagy különbség a fizetős egészségügyi szolgáltatások igénybevételével, valamint a kultúrával kapcsolatos költségek esetén is ugyanilyen szembetűnő.

Jóval több bevételre számítanak

A felmérésből az is kiderül, hogy a munkaerőpiacra éppen belépő, húszas éveiben járó Y generáció optimuzmusának oka az, hogy ők jóval több alternatív bevétellel kalkulálnak öregkorukra, miközben az ötvenesek főleg az állami nyugdíjból terveznek megélni. A 20-29 évesek számításai szerint nyugdíjas éveikhez az állam mindösszesen költségeik 37 százalékával járul majd hozzá, az 50-59 évesek tervei szerint viszont bevételeik 67 százaléka származik majd a nyugdíjból.

Az Y generáció reményei szerint időskori bevételeik harmadát korábbi megtakarításaikból szerzik majd, például ingatlan kiadásából, vagy nyugdíjcélú megtakarításból, majdnem húsz százalékát nyugdíjasként végzett munkából és vállalkozásból, a maradékot pedig leginkább gyerekeik unokáik támogatásából.

Ehhez képest az ötvenesek a nyugdíjas kori bevételeik kevesbb, mint ötödét alapozzák korábbi megtakarításaikra, és csupán 10 százalékát időskori munkára, a rokonok támogatására pedig szinte egyáltalán nem számítanak.

Címlapkép: Thinkstock

Hozzászólások