A magyar fiatalok szerint nyugdíjasként megengedhetik majd maguknak a luxustermékeket

A 18-29 éves korosztály meglepő optimizmusa abból fakad, hogy ők egészen más forrásokból szeretnék finanszírozni idős éveiket, mint az idősebb generációk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-17 07:20

A Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató 18–59 éveseket megcélzó közös országos online kutatása szerint a magyarok jelentősen romló életszínvonalra számítanak a nyugdíjas éveikre, írja a Világgazdaság. A legfiatalabb korosztály ugyanakkor feltűnően pozitívabban látja idős éveit, mint a nyugdíjkorhatárhoz közelebb álló társaik.

A 18–29 évesek többsége úgy véli, nyugdíjasként is fedezni tudja majd a legtöbb kiadását, sőt, az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának. Míg a fiatalok közel fele szerint öregkori költségvetésükbe is belefér majd egy wellneshétvége, addig az ötvenes éveiket taposó megkérdezettek csupán 30 százaléka tartja ezt elérhető vágynak. A korosztályok közötti nagy különbség a fizetős egészségügyi szolgáltatások igénybevételével, valamint a kultúrával kapcsolatos költségek esetén is ugyanilyen szembetűnő.

Jóval több bevételre számítanak

A felmérésből az is kiderül, hogy a munkaerőpiacra éppen belépő, húszas éveiben járó Y generáció optimuzmusának oka az, hogy ők jóval több alternatív bevétellel kalkulálnak öregkorukra, miközben az ötvenesek főleg az állami nyugdíjból terveznek megélni. A 20-29 évesek számításai szerint nyugdíjas éveikhez az állam mindösszesen költségeik 37 százalékával járul majd hozzá, az 50-59 évesek tervei szerint viszont bevételeik 67 százaléka származik majd a nyugdíjból.

Az Y generáció reményei szerint időskori bevételeik harmadát korábbi megtakarításaikból szerzik majd, például ingatlan kiadásából, vagy nyugdíjcélú megtakarításból, majdnem húsz százalékát nyugdíjasként végzett munkából és vállalkozásból, a maradékot pedig leginkább gyerekeik unokáik támogatásából.

Ehhez képest az ötvenesek a nyugdíjas kori bevételeik kevesbb, mint ötödét alapozzák korábbi megtakarításaikra, és csupán 10 százalékát időskori munkára, a rokonok támogatására pedig szinte egyáltalán nem számítanak.

Címlapkép: Thinkstock

Mai nap hírei

Fél nap alatt védettséget adhat a koronavírus ellen egy új magyar gyógyszer

168ora.hu8 órája

Mesés vagyon, ezt hagyta örökösére Pécsi Ildikó

metropol.hu10 órája

Veszélyes is lehet az iPhone 12 sorozatban lévő Magsafe

gsmring.hu10 órája

Erős gyengülést mutatott reggel a forint

tozsdeforum.hu11 órája

Előre leszóltak nekik, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbán Viktorról szóló számukat

444.hu13 órája

Ezzel a Youtube funkcióval rengeteg új videót fedezhetsz fel!

digitalhungary.hu13 órája

Újabb adag havazás jön

agroinform.hu13 órája

Többet számít, hogy reggel vagy este sportolsz, mint gondolnád

she.life.hu14 órája