Kiemelt Hírek 2018. június 26.

A legjobb sorozatok a 90-es évekből

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 26.
Jockey Ewing, Joey, Carrie, Camden-család: mindenkinek volt egy-egy kedvence.

A kilencvenes évek vége felé megjelentek a kereskedelmi- és kábelcsatornák, így már nem kellett mindenkinek ugyanazt nézni, kapcsolgathattunk, és mi választhattuk meg mit nézzünk. Az évtized elején még nem volt választék, de így is volt mit nézni, péntek esténként például mindenki a Ewing-ok életébe kukucskált be.

Kis hazánkban meghatározó sorozat volt a kilencvenes években a Dallas, pedig Amerikában 1991-ben befejezték a sugárzását.

Magyarországon péntekenként került adásba, millió embert ültetett a képernyő elé, akik mind izgultak a Ewing-ok miatt.

Mindenki ledöbbent, amikor Bobby meghalt, majd feltámadt, vagy amikor Pamelát autóbaleset érte, a „rosszfiú” Jockey Ewing pedig egyszerre volt a legutálatosabb és a legimádnivalóbb figura. 2012-ben modernizálták, méghozzá úgy, hogy az eredeti szereplőket is sikerült leszerződtetni hozzá.

A Knight Rider is olyan sorozat volt, ami külföldön a nyolcvanas években ment, de nálunk a kilencvenes évek egyik meghatározója volt, hiszen ki ne akart volna egy beszélő autót, ami mindig kihúz a bajból. Ez és a Baywatch indította el David Hasselhof pályáját.

Elindultak az amerikai sorozatok

Melrose Place – a Beverly Hills 90210 rendezője, Darren Star jegyzi a sorozatot, amit Amerikában 1992 és 1998 között sugároztak Amerikában, nálunk az HBO-n volt látható. Egy lakóparkban élő fiatalok mindennapjaiba leshettünk be, akik mind elakarták érni a maguk elé kitűzött célt, megvalósítani álmaikat. Az évek során majdnem minden szomszéd „kavart” mindenkivel, mindig volt egy kis dráma, izgalom és humor is. Olyan színészek első nagy ugrása volt ez, mint Heather Locklear, Doug Savant, Marcia Cross.

Jóbarátok – 1994-től 10 éven át követhettük a hat barát életét, ami rengeteg humorral volt fűszerezve. Szövődtek szerelmek is a főszereplők között, sőt két „jóbarát” még gyereket is vállalt. Ez a sorozat indította el Jennifer Aniston karrierjét.

Bír-lak – az HBO családi sorozata volt, ahol egy édesapa egyedül nevelte három kislányát. Vagyis ez így nem teljesen igaz, mert két nagybácsi is segítette (vagy néha hátráltatta) a gyerekek mindennapjait.

Hetedik mennyország – nemrégiben a sorozat jóságos lelkipásztorát alakító Stephen Collins azzal került a figyelem középpontjába, hogy fiatalkorúakat molesztált, többek között a sorozat gyereksztárjait is. A filmben a Camden-család szinte idilli életet él, apa, anya és a hét gyermekük néhány zűrtől eltekintve békében élte mindennapjait.

Szex és New York – a kilencvenes évek végén (1998-ban) kezdődött el Carrie, Charlotte, Miranda és Samantha története, amely a mai napig a „csajos” sorozatok alapja, és ez indította el Sarah Jessica Parker karrierjét.

Bűbájos boszorkák – szintén 1998-ban indult, és három nővér életéről szólt, akiknek volt egy kis titkuk, nevezetesen az, hogy varázsolni tudtak.

X-akták – A Fox sorozatát Amerikában 1993-ban kezdték adni, pár évvel később pedig már mi is megtudhattuk, hogy „az igazság odaát van” és együtt nyomozhattunk a Mulder-Scully párossal.

Vészhelyzet – a kilencvenes évek legkedveltebb kórházi sorozata volt, mely a Chicago-i megyei kórház sürgősségi osztályának munkájába adott betekintést. Rekordhosszúságú volt, 15 évig ment.

A tiniket is megszólították

Beverly Hills 90210 – 1990-ben indult Amerikában, lányok millió epedeztek a főszereplők élete után, a főszereplők poszterei a hazai tinik falát is beborította. Hiszen maga a sorozat is tinikről szólt, akik a gimi után egyetemre mentek. Később elkészült a felújított változat is 90210 címen.

Dawson és a haverok

1998-ban kezdődött a sorozat, amely 4 jó barát életét mutatta be: első szerelmek, első csalódások, és a felnőtté válás problémái.

Keresés az oldalon