A kormány azt is figyelné, ki hol pihen

Turisztikai adatbázishoz a NAV és a rendőrség is hozzáférne.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-09 18:52

Fotó: Wikipedia

A kormány turisztikai adatbázist épít 2019-től. A legalább 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek kötelesek lesznek rögzíteni a vendégek adatait, és azokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak elküldeni. A törvénymódosítás 2019 júliusától lépne hatályba, és a célja, hogy olyan komplex fogyasztási adatokat szolgáltasson, amelyek könnyen összevethetők más ország adataival – írja a hvg.hu.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal kabinetminiszter nyújtotta be, és ha átmegy az Országgyűlés szavazásán, akkor 2019 januárjától már elindulhat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tesztüzeme, amely során néhány önként jelentkező szálloda csatlakozna a digitális adatszolgáltató rendszerre.

A szoftverre a Magyar Turisztikai Ügynökség 2 milliárd forintot költött, de az összes érintett szálláshely ingyen megkaphatja. A közbeszerzést a Sagemcom Magyarország Kft. nyerte el, úgy, hogy három további pályázóval versenyzett, de mindegyik ajánlata érvénytelen lett.

A szálláshelyeknek rögzíteniük kell a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának adatait is egy központi tárhelyen is. Ezekhez a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhet majd.

Hozzászólások