Kiemelt Hírek 2018. július 10.

A kórházban halt meg az 5 hónapos Zénó, túladagolták a lázcsillapítót

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 10.
Pedig a kisfiúnak csak hörgőgyulladása volt.

Háromszoros mennyiségű lázcsillapítót adtak be annak az 5 hónapos kisfiúnak, aki egy egyszerű hörgőgyulladással érkezett a kórházba, majd a szervezete összeomlott a rengeteg gyógyszertől – számolt be a Blikk.

Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette

– mesélte az édesapa, Juhász Albert, aki feleségével, Anitával együtt minden nap kimegy kisfia sírjához. A kis Zénó ezután vénásan kapott fájdalom- és lázcsillapítót, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna. A pici baba állapota hirtelen romlani kezdett: hajnali fél háromkor már vért hányt.

Zénót ekkor átszállították egy másik kórházba, ahova szülei szerint hiányos zárójelentést küldtek: a véres köpet és a túladagolt gyógyszer mennyiségét nem jelezték. A kisfiú életét már a másik intézményben sem tudták megmenteni.

A kórház elismeri a hibát, de a felelősséget hárítja

A lap által megkérdezett családorvos elmondta: a kisgyermekek lázcsillapítása egy roppant kényes feladat, ami a gyakorlat szerint sosem vénásan zajlik.

A kórházban vizsgálat indult, ahol megállapításra került, hogy az alkalmazott dózis és az intravénás beadás nem felel meg a szakmai szabályoknak, mégis azt állítják, hogy nem ez a szabályszegés okozta a gyermek halálát.

Ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás

– kommentálta a történteket dr. Ábrahám László, a család ügyvédje, a szülők ugyanis pert indítanak.

Keresés az oldalon