A kongói kick-box mester, akinek egész Tiszavasvári hangosan köszön, 17 éve edzi és neveli a helyi gyerekeket

Harcművészetet tanít, de erőszakmentességet hirdet, és nagy tervei vannak még az álmos kisvárossal.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-12 20:24

Fotó: YouTube/ Felly Manazya

Felly Manazya, a kongói születésű kick-box mester 17 éve él a Tiszavasváriban, ahova Londonban megismert magyar felesége révén keveredett el. Piroskától már elvált, és az asszony, illetve lassan felnőtt közös gyermekük elköltöztek az alföldi településről, Felly azonban maradt, mert még komoly tervei vannak a tiszavasvári kick-box csapattal – írja az Abcúg.

Az iskolában csendes vagyok és bátortalan

– mondja az ötödikes Barbara a helyi általános iskola tornatermében, ahol épp edzéshez készülődnek. Ő azért választotta a kick-boxot, hogy több önbizalomra tegyen szert. Az órán vannak kisebb nagyobb gyerekek, kamaszok, és még egy édesapa is. 

Felly egy jómódú családban, Kongó fővárosában nőtt fel. Katolikus iskolában tanult, ahol megismerkedett az európai kultúrával. Családja a Dél-Afrikai Köztársaságba menekült Mobutu Sese Seko diktatúrája elől, majd később Felly – immár egyedül – Nagy-Britanniába költözött. Itt ismerte meg Piroskát, aki útbaigazítást kért tőle az utcán. A kick-box már kilencéves kora Felly élete része, a tiszavasvári iskolát pedig 2001-ben indította el.

Megkerestem Tiszavasvári akkori polgármesterét, Sulyok Józsefet, hogy szeretnék a környékbelieknek kick-boxot és önvédelmet tanítani. Gondolkodás nélkül beleegyezett, azóta használhatom a tanítványaimmal az egyik iskola tornatermét.

A kongói férfi mérkőzéseket is vállal az oktatáson kívül, valamint a városi őrző-védő szolgálatnál dolgozik, általában a focipályára szokott vigyázni. A diákoknak Felly meccseket, gálákat is szervez, amelyre ő gyűjt pénzt a helyi vállalatoktól, akik szívesen szponzorálják ezeket az eseményeket. Felly számára nagyon fontos, hogy sosem kért menedékjogot, nálunk sem menekültként él, hanem letelepedési engedéllyel.

Én magamat mindig önállóbb és talpraesettebb embernek tartottam annál

– mondja Felly, akinek egyébként a fia is komolyan sportol, jelenleg egy székesfehérvári csapatnál kézilabdázik, ő az apja nagy büszkesége. Felly Manazyát Tiszavasváriban mindenki ismeri.

Ha azt mondod: Felly, mindenki tudni fogja, kiről van szó

– mondja Zsolt, az egyik idősebb tanítvány, aki kisfiával jár az edzésekre. Azt is elmeséli, hogy Felly nemcsak edzi, hanem neveli is a gyerekeket, ha valami hülyeséget csinálnak, és az a fülébe jut. Felly amint megérkezett Tiszavasváriba, rögtön megérezte a feszültséget, leginkább a roma származásúak és a többiek között. 

Az én edzéseimre bárki jöhet: teljesen vegyesen vannak gyerekek és felnőttek, romák vagy nem-romák. (…) Engem talán mindkét fél ugyanúgy elfogad

– vélekedik az edző, aki harcművészetet tanít, ugyanakkor közel áll hozzá a buddhizmus, és az erőszakmentességet hirdeti. Úgy érzi, békitő szerepben tud fellépni a feszült viszonyok között. Őt soha senki nem bántotta a városkában, amikor az utcán sétál, mindenki hangosan köszön és int neki. Hogy vajon meddig lesz ez így, és Tiszavasváriban fog-e megöregedni, nem tudja megmondani.

Ki tudja, mit hoz a jövő, az biztos, hogy én a boldogságot meg az egyensúlyt fogom keresni, lehet hogy itt, lehet, hogy máshol

– magyarázta a férfi. Egy biztos: egyelőre marad, mert az a terve, hogy országos hírnevet szerez a tiszavasvári kick-box csapatnak.

Mai nap hírei

A legegyszerűbb egytálétel, aminek képtelenség ellenállni: brassói hagyományosan

unilife.hu10 órája

Lakatos Márk óriási titokról rántotta le a leplet Kucsera Gáborék YouTube-sorozatában

ifaktor.hu15 órája

Milliók szabadulhatnak meg az osztatlan közös tulajdon terhétől

agrotrend.hu15 órája

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu16 órája

Az Aptiv megoldása lehet a kulcs az autonóm járművek terjedéséhez

autopro.hu18 órája

Elegük van az EU-s oltóanyagból: készül a finn orrspray-vakcina

demokrata.hu18 órája

Változtatni kell a kávé termelésén, vagy lemondhatunk róla

koponyeg.hu18 órája

Tudod mi a különbség a nyugati és a kínai vakcina között? A Wellhello válaszol!

promotions.hu19 órája