A Fővárosi Állat- és Növénykert új biodómja lett Európa legjobb szabadidős épülete

Lesz benne hajózható folyó, akvárium, és számos belső bemutatótér izgalmas állatokkal és növényekkel.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-06 18:00

A biodóm belső terének látványterve. (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Az idei International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Fővárosi Állat- és Növénykert egyelőre még csak tervrajzokon létező leendő épületét, a Pannon Park biodómját választották meg Európa legjobb szabadidős épületének – írja az Index.

A Biodóm egy buborékba zárt darabkája a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak. Kívülről lágy ívekkel a környezetbe simuló lankás domb, amelynek lábára, oldalára zöld növényzet fut fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja

– fejtette ki az épületet tervező Paulinyi-Reith & Partners. Hogy egy kicsit jobban értsük, miről is van szó, kevésbé irodalmi megfogalmazásban egy 1,7 hektáros közösségi tér fog épülni, amiben egy csomó bemutatótér kap helyet, tele rengeteg állattal és növénnyel, és több külső kifiutó is kapcsolódik majd hozzá.

Az elefántok kifutójának látványterve. (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)A biodóm egy építménytípus, egy óriási, fedett park – olvasható az állatkert honlapján – amely csak egy része lesz az 5 hektáros Pannon Park tervének. Az ilyen épületek gyakran állatkertekben kapnak helyet, vagy önálló bemutatóhelyként, esetleg ökológiai kísérlet nyilvános helyszíneként épülnek. A méreteket tekintve viszonyítási pont lehet a Pálmaház, ami sokkal kisebb alapterületű a biodómnál, valamint a Nagyszikla, ami a villámhárító nélkül 34 méter magas, míg a biodómot a legmagasabb pontján 36 méteresre tervezték. 

 

 

A Pannon Park látványterve madártávlatból. (Fotó: Fővárosi Állat- és Nővénykert)

 

 

A biodóm az 5 hektáros Pannon Park bemutató komplexum központi létesítménye lesz, amihez tágas szabadtéri kifutók kapcsolódnak majd: többek között az elefántok is itt kapnak új külső férőhelyet illetve valószínüleg a csimpánzok vagy a bonobók következő otthona is az új építmény lesz.

 

 

A biodómba tervezett Pannon-tenger akvárium részletének látványterve.. (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)

 

A Pannon Park célja a Kárpát-medence ősi, miocén kor középső szakaszában jellemző élővilág bemutatása. A miocén kori állatok természetesen kihaltak, de jelentős részüknek vannak nagyon hasonló, trópusi vagy szubtrópusi rokonai.

Az állatokat a hagyományos, gyaloglós verzión túl a biodómban máshogy is meg lehet tekinteni: kialakítanak egy kis patakot, amin csónakázva is felfedezhető a különleges élővilág. Mivel a miocénban a Kárpát-medence döntő részét a Pannon tenger borította, egy korszerű tengeri akváriumot is létrehoznak olyan fajokkal, amikkel felidézhető az őstenger egykori élővilága.

Hozzászólások

     
     

Mai nap hírei

„Úgy tettem, mintha naiv volnék, és nem tudnám, mi zajlik ebben a házban” – Modern kori rabszolgaság

wmn.hu|5 órája

Voltak elveink… Aztán lett gyerekünk – Nyomjad, anyukám! videópremier Senával

wmn.hu|7 órája

Többfelé éjszaka is kitartanak a vasárnapi zivatarok

kiderul.startlap.hu|12 órája

„Leéltem közben egy másik életet” – El Camino, az út

wmn.hu|15 órája

Felhőszakadásra, jégesőre figyelmeztetnek

kiderul.startlap.hu|16 órája

A svéd tini, aki többet ért el a klímaváltozásban, mint Leonardo DiCaprio

wmn.hu|18 órája

Mérséklődik a meleg a jövő héten

kiderul.startlap.hu|20 órája