A fotós nyerte meg a "majomszelfipert"

Külső forrás -
Két éve húzódó szerzői jogi pernek lett most ezzel vége.

Ha egy majom készít magáról egy képet, vagyis szelfit, akkor kié a kép? A majomé vagy a fotósé, akié a fényképezőgép? David Slater brit fotós 2011-ben készített egy fotósorozatot a Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit. A fótónak őrült nagy sikere lett, a vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot.

Nos, a fotóst a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, mondván, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News keddi beszámolója.

A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik “a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

De hogy még érdekesebb legyen az ügy, a Naruto vs. David Slater-ügyben a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált. A PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Epres túrótorta

képcím

Márki-Zay elmondta, hogy kik dolgoztak az ellenzékből a Fidesz...

képcím

Igazi túlélők: íme, 6 párakedvelő növény, amivel bátran...