A fotós nyerte meg a "majomszelfipert"

Két éve húzódó szerzői jogi pernek lett most ezzel vége.

Forrás: startlap.hu | 2017-09-12 12:23

Ha egy majom készít magáról egy képet, vagyis szelfit, akkor kié a kép? A majomé vagy a fotósé, akié a fényképezőgép? David Slater brit fotós 2011-ben készített egy fotósorozatot a Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit. A fótónak őrült nagy sikere lett, a vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot.

Nos, a fotóst a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, mondván, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News keddi beszámolója.

A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik “a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

De hogy még érdekesebb legyen az ügy, a Naruto vs. David Slater-ügyben a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált. A PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Rejtélyes embertenyésztés a második világháború idején

she.life.hu4 órája

Fogy a föld, de mi van a vízzel – végre megérkezik Magyarországra az Underwater Cities

metabro.hu9 órája

A Fradi a 92. percig tartotta magát, Morata fejesével fordított a Juventus

eurosport.hosszabbitas.hu11 órája

Először hoztak létre gyémántot hő nélkül

szimpatika.hu13 órája

Mit utálnak a férfiak a nőkön?

eletforma.hu17 órája

Egy bíróság szerint Semjén Zsolt alkotmányellenes törvényt nyújthatott be

168ora.hu19 órája

Veszett kutyát találtak Romániában vészesen közel a magyar határhoz

agroinform.hu19 órája

Von der Leyen: az EU szerdán megállapodást hagy jóvá a Moderna vakcináinak beszerzésére

demokrata.hu19 órája