A Facebookon üzent Orbán Viktor a nyugdíjasoknak

Startlap - Startlap
Orbán Viktor Facebook-oldalán jelentette be, hogy csütörtökön érkeznek a megemelt nyugdíjak. Az MSZP rejtett adóemeléssel vádolja a kormányt a válság közepette.

Megvédjük a nyugdíjakat! – ezzel a mondattal jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy csütörtökön érkezik a 15 százalékkal megemelt nyugdíj

Megvédjük a nyugdíjakat! Megvédjük az időseket! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Közzétette: Orbán Viktor – 2023. január 11., szerda

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő azt mondta korábban, hogy egy átlagnyugdíj esetében a 15 százalékos emelés havonta 27 ezer, évente 353 ezer forintot jelent. Varga Mihály szerdai Facebook-bejegyzésében azt írta: az idei nyugdíjkifizetések összege meghaladja a 6150 milliárd forintot.

“Jövő hónapban az emelt nyugdíj mellett 13. havi nyugdíjat is fizetünk” – mondta. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok átlagosan 416 ezer forintot kapnak februárban.

A miniszter arra is rámutatott, hogy 2010 óta a nyugdíjak összegét kétszeresére növelték, vásárlóerejük 20 százalékkal javult. “Azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megőrizzük a nyugdíjak értékét” – zárta bejegyzését Varga Mihály.

MSZP: A nyugdíjasokat bünteti a kormány

Az MSZP alelnöke azonban rejtett adóemeléssel vádolja a kormányt, ezzel szerinte a kisnyugdíjasokat és a közepes nyugdíjjal rendelkezőket büntetik leginkább – írja az MTI. 

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón indoklásként elmondta, hogy a kormány 4,1 százalékos élelmiszer-kiskereskedelmi különadót vetett ki, ami ugyan a legnagyobb cégekre vonatkozik, de mivel ők diktálják az árakat, minden kiskereskedelmi cég érvényesíti azokat.

Vagyis a nyugdíjasok a világ egyik legnagyobb, 27 százalékos általános forgalmi adóját (áfa) fizetik minden bevásárlásnál, plusz a 4,1 százalékos különadót, amit minden egyes termékre rátesznek, azaz 31 százalékos adót fizetnek – közölte. Az ellenzéki politikus értékelése szerint a legjobban az alacsony nyugdíjjal rendelkezők sínylik meg ezt, mivel az ő fogyasztói kosarukban az élelmiszer “borzasztó” nagy hányadot tesz ki.

Elmondta, a nyugdíjasok jelentős része 80 ezer és 160 ezer forint közötti nyugdíjjal rendelkezik, a statisztikai adatok szerint tavaly 1,1 millió nyugdíjas juttatása volt alacsonyabb, mint 160 ezer forint.

Nekik ebből az összegből kell kigazdálkodniuk a sokszor 40-60 százalékkal dráguló élelmiszereket, a 20 százaléknál nagyobb mértékben dráguló gyógyszereket, az energiaszámlákat és a lakásrezsit is.

Korózs Lajos azt mondta, a kormány hagyjon fel ezzel a politikával, “ne nyúlja le a nyugdíjasokat minden egyes bevásárlásnál”, csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra, az energiáét pedig 5 százalékra.

Követelte a rendszerhasználati díj eltörlését és garantált energetikai alapszolgáltatás bevezetését, javasolta, hogy tegyék díjmentessé a villanyórák visszakapcsolását és az előre fizetős órákat is.

Ez is érdekelhet

képcím

Meghalt az Operettszínház bonvivánja - a hét legfontosabb...

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Orbán: Minden magyarban van egy kis Petőfi