94 millió forintot csaltak ki idős emberektől – elhitették velük, hogy betegek

52 személy ellen emeltek vádat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-03 12:17

Címlapkép: Thinkstock (illusztráció)

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 52 vádlottal szemben emelt vádat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vád szerint 345 sértettet csaptak be termékbemutatókon gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékek értékesítésével és nekik összesen több mint 94.000.000 forint kárt okoztak.

A vádlottak telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán és Győrben, melyek feladata az volt, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják meg a leendő ügyfeleket. A vádlottak az értékesítés érdekében helyiségeket béreltek Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden, valamint alkalmazottakat vettek fel azzal a céllal, hogy az ügyfeleknek egészségügyi felmérést színleljenek, a sértetteket megtévesszék az egészségügyi állapotuk súlyosságáról és a gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékeket értékesítsék.

Két vádlott és a közvetlen irányításuk alatt a fenti városokban működtetett csoportok vezetői határozták meg a vádlott-társaik feladatát, utasításokat, tanácsokat adtak nekik, hogy az üzletekben megjelenő, jellemzően idős személyeket milyen módon tévesszék meg. Az utasítások között szerepelt, hogy olyan látszatot kell kelteni, hogy a terméket kínáló személy orvos, vagy egészségügyi dolgozó, ezért viseljen fehér köpenyt, a nyakukban lehetőleg legyen fonendoszkóp, keltsék orvosi vizsgálat látszatát, és a látszólagos vizsgálat után közöljék az ügyféllel, hogy súlyos beteg, betegsége pedig javulni fog, ha megveszi a kínált terméket – áll az ügyészség honlapján.

A vádlottak azt állították, hogy a kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra, illetve különböző masszírozó készülékek alkalmasak a színlelt állapotfelmérés során megállapított súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására.

A vádlottak 345 sértettet tévesztettek meg a fenti módszerrel jogtalan haszonszerzés érdekében, és nekik összesen több mint 94,7 millió forint kárt okoztak.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 45 vádlottat bűnszervezetben elkövetett több rendbeli csalás bűntettével vádol, és velük szemben jellemzően fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg további 7 vádlottat közokirat-hamisítás bűntettével vádol, akikkel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címkék:

csalás ügyészség

Mai nap hírei

Egy bíróság szerint Semjén Zsolt alkotmányellenes törvényt nyújthatott be

168ora.hu12 órája

Lehullt a lepel Károly herceg legfurább dolgáról

joy.hu14 órája

Még egy ágazat, amit romba dönthet a koronavírus: jelentősen csökkent a kacsa- és libatermékek kereslete

agroinform.hu14 órája

Új funkciót kap a Gmail

itbusiness.hu15 órája

Tényleg ez okozza az egyre több traktortüzet?

gepmax.hu15 órája

A Brexit-rém: Írország fejvesztve kutat új piacok és kikötők után

mezohir.hu18 órája

Ma is négyezer alatt az új fertőzöttek száma

demokrata.hu18 órája

15 percen belül kiderül, hogy érint-e bennünket a COVID-19

napidoktor.hu19 órája