81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

Startlap - Startlap
Újabb orosz légicsapások érték Ukrajnát csütörtökre virradóra, robbanásokról számoltak be Kijevből, Odesszából és Harkivból, több terület áram nélkül maradt, és legkevesebb hat ember meghalt - közölték az ukrán hatóságok csütörtökön. A széleskörű orosz támadásban többen is megsérültek, számos régióban rendkívüli áramszüneteket rendeltek el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte az orosz rakétacsapások újabb hullámát és kijelentette, hogy Moszkva nem kerülheti el a felelősségre vonást. Zelenszkij a Telegramon számolt be róla, hogy tíz ukrajnai régióban ért támadás kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket és lakóépületeket.

“A megszállók csak terrorizálják lakosságot. Ez minden, amit tehetnek, de nem érik el a céljukat. Nem kerülhetik el a felelősségre vonást mindazért, amit tettek” – közölte Zelenszkij.

Kijevet is találat érte

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közölte, hogy a főváros délnyugati részét érték a robbanások, és a mentőszolgálatok már a helyszínre tartanak. A hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatás nagy részét, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint 81 rakétával és 8 drónnal érte támadás az országot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. 34 más típusú rakétát viszont a fegyveres erők tájékoztatása szerint sikerült lelőniük. Megsemmisítettek 4 Sáhed kamikaze drónt is.

Orosz rakétatámadásban kiégett autó Kijevben, 2023.03.09-én
Orosz rakétatámadásban kiégett autó Kijevben, 2023.03.09-én

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra

Orosz rakétatámadásban kiégett autó Kijevben, 2023.03.09-én
Orosz rakétatámadást után gomolygó füst Kijevben 2023.03.09-én.
Orosz rakéta csapódott be Kijevben 2023.03.09-én.
Fotó megosztása:

Áram nélkül a zaporizzsjai atomerőmű

A támadás miatt ismét áram nélkül maradt az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű – közölte az Enerhoatom ukrán atomenergia-ügynökség. Az erőműnek így dízelaggregátorok termelnek áramot, amelyeknek 10 napra elég az üzemanyag.

“A terroristák ismét minden megtesznek, hogy áram nélkül maradjunk. Folytatják ártatlan emberek terrorizálását” – írta a Telegramon Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

A megszálló orosz hatóságok szerint “provokáció” az erőmű áramellátásának leállítása.

Újabb támadások várhatók

Az ukrán hatóságok több helyről is robbanásokat jelentettek, köztük Zsitomir, Rivne, Dnyipropetrovszk és Vinnicja régióból.

Makszim Marcsenko, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója elmondta, hogy súlyos rakétatámadás érte a kikötőváros elektromos állomását, ami áramkimaradást okozott.

“A súlyos rakétatámadás megrongálta az áramellátó hálózatot és több lakóházat is, ezért van, ahol áramszünetet rendeltünk el, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. Az ukrán légvédelmi egységek lelőttek néhány rakétát, de újabb támadások várhatóak” – számolt be Marcsenko a Telegram közösségi oldalon.

Se áram, se víz, se fűtés

A harkiv megyei kormányzó is azt közölte, hogy ismét az energetikai infrastruktúrára volt a célpont. Oleh Szinyehubov arról is beszámolt, hogy a várost és környékét 15 rakétacsapás érte, a károk felmérése és az esetleges áldozatok felkutatása pedig folyamatban van. Harkiv város polgármestere arról számolt be, hogy a településen nincs se áram, se víz, se fűtés.

Az Obozrevatel ukrán hírportál értesülése szerint két ember sérült meg Harkivban, amikor a rakéták a házuk közelében csapódtak be.

Lvivben öten meghaltak

A mentőalakulat tagja dologoznak az orosz rakétatámadásban összedőlt lakóház romjainál Lvivben, 2023.03.09-én
A mentőalakulat tagja dologoznak az orosz rakétatámadásban összedőlt lakóház romjainál Lvivben, 2023.03.09-én (Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP)

Több olyan térséget is találat ért, köztük Dnyiprót és a nyugat-ukrajnai Luckot, amelyek a frontvonaltól messze találhatóak. Öten Lvivben haltak meg, egy ember pedig Dnyipropetrovszk megyében veszítette életét.

(MTI)

 

Címlapkép: Danylo Antoniuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Tüntetők és rajongók várták Johnny Deppet - elstartolt a 76....

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...

képcím

Több mint 50 ezer utcabálon ünnepelték III. Károly király...