77 éves a Szőke Szikla

Startlap - Startlap
Mészöly Kálmán szívinfarktusa után úgy érzi, egyre erősebb, de 'a neheze még hátra van'.

„Volt már betonszilárdságú középhátvédünk. Volt elegánsan futballozó középhátvédünk. Volt jól rúgó és jól fejelő középhátvédünk. De mindez együtt, egy személyben?”

– ez a méltatás akkor jelent meg Mészöly Kálmánról, amikor még a 24. életévét sem töltötte be, de túl volt már két bajnoki címen és egy világbajnokságon, amelyen a nemzetközi sajtó nevezte el „Szőke Sziklának”.

11 éves kora óta focizik

Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya 1941. július 16-án született Budapesten. 2011-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetéssel tüntették ki, ugyanebben az évben megkapta a Pro Urbe-díjat is.

11 évesen kezdte a labdarúgást. 1959-ben igazolta le a Vasas, amihez egész játékos pályafutása alatt hű maradt. 1972-ben hagyta abba az aktív labdarúgást.

Addig, 1961 és 1971 között 61 alkalommal szerepelt a válogatottban és 6 gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből. Két világbajnokságon vett részt, 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában. 1966-ban tagja volt a csoportmérkőzések során a kétszeres világbajnok Brazíliát 3-1-re legyőző csapatnak. A harmadik gólt ő szerezte tizenegyesből, majd vállsérülése után felkötött karral is folytatta a játékot.

Játékosból edző

1976-ban szerezte meg a labdarúgó-szakedzői diplomáját és ekkor szerződtette a Békéscsaba vezetőedzőnek, majd két idény után már a Vasas vezetőedzője lett.

„Edzőként sokkal nehezebb helytállni, mert játékosként csak magára, a saját játékára kell koncentrálnia az embernek, de edzőként 11 futballista pályán nyújtott teljesítménye alapján ítélik meg a munkáját, ott nem a saját kezében van a sorsa”

– vélekedett azzal kapcsolatban, hogy labdarúgóként vagy edzőként könnyebb-e boldogulni.

 

1980 és 1983 között a válogatott szövetségi kapitánya volt 31 mérkőzésen át, majd 1990 és 1991 között második alkalommal lett szövetségi kapitány, 18 mérkőzésen át vezette a nemzeti csapatot, 1994-ben újra elvállalta a posztot, ekkor 12 meccsen irányította a csapatot.

2018-ban Budapest díszpolgárának választották.

Tavasszal szívinfarktus miatt kezelték, néhány napja így nyilatkozott állapotáról:

“Még nem vagyok topformában, és a kórházi kezelések alatt nagyon lefogytam. De a közelmúltban jártam Budakeszin, a rehabilitációs központban, reggelente bementem, délutánig ott voltam, csaknem három héten át. Nagyon jó hatással volt rám. Mondhatom, hogy egyre erősebb vagyok. De a neheze még hátra van.”

 

Ez is érdekelhet

képcím

Elhunyt Mészöly Kálmán

képcím

Kálmán Olga lesz a DK frakciószóvivője

képcím

Üzent a budapesti ukrán nagykövet Orbánnak: "Ti lesztek a...