77 éves a Szőke Szikla

Mészöly Kálmán szívinfarktusa után úgy érzi, egyre erősebb, de 'a neheze még hátra van'.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-16 09:45

Fotó: MTI - Kovács Tamás

„Volt már betonszilárdságú középhátvédünk. Volt elegánsan futballozó középhátvédünk. Volt jól rúgó és jól fejelő középhátvédünk. De mindez együtt, egy személyben?”

– ez a méltatás akkor jelent meg Mészöly Kálmánról, amikor még a 24. életévét sem töltötte be, de túl volt már két bajnoki címen és egy világbajnokságon, amelyen a nemzetközi sajtó nevezte el „Szőke Sziklának”.

11 éves kora óta focizik

Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya 1941. július 16-án született Budapesten. 2011-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetéssel tüntették ki, ugyanebben az évben megkapta a Pro Urbe-díjat is.

11 évesen kezdte a labdarúgást. 1959-ben igazolta le a Vasas, amihez egész játékos pályafutása alatt hű maradt. 1972-ben hagyta abba az aktív labdarúgást.

Addig, 1961 és 1971 között 61 alkalommal szerepelt a válogatottban és 6 gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből. Két világbajnokságon vett részt, 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában. 1966-ban tagja volt a csoportmérkőzések során a kétszeres világbajnok Brazíliát 3-1-re legyőző csapatnak. A harmadik gólt ő szerezte tizenegyesből, majd vállsérülése után felkötött karral is folytatta a játékot.

Játékosból edző

1976-ban szerezte meg a labdarúgó-szakedzői diplomáját és ekkor szerződtette a Békéscsaba vezetőedzőnek, majd két idény után már a Vasas vezetőedzője lett.

„Edzőként sokkal nehezebb helytállni, mert játékosként csak magára, a saját játékára kell koncentrálnia az embernek, de edzőként 11 futballista pályán nyújtott teljesítménye alapján ítélik meg a munkáját, ott nem a saját kezében van a sorsa”

– vélekedett azzal kapcsolatban, hogy labdarúgóként vagy edzőként könnyebb-e boldogulni.

 

1980 és 1983 között a válogatott szövetségi kapitánya volt 31 mérkőzésen át, majd 1990 és 1991 között második alkalommal lett szövetségi kapitány, 18 mérkőzésen át vezette a nemzeti csapatot, 1994-ben újra elvállalta a posztot, ekkor 12 meccsen irányította a csapatot.

2018-ban Budapest díszpolgárának választották.

Tavasszal szívinfarktus miatt kezelték, néhány napja így nyilatkozott állapotáról:

“Még nem vagyok topformában, és a kórházi kezelések alatt nagyon lefogytam. De a közelmúltban jártam Budakeszin, a rehabilitációs központban, reggelente bementem, délutánig ott voltam, csaknem három héten át. Nagyon jó hatással volt rám. Mondhatom, hogy egyre erősebb vagyok. De a neheze még hátra van.”

 

Mai nap hírei

Szalai Ádám miatt sztrájkolnak a Mainz futballistái

eurosport.hosszabbitas.hu5 órája

Kuvasz kontra farkas, vagyis ősi magyar kutyák a nagyragadozók ellen

agraragazat.hu9 órája

Átadták Kiss-Rigó egyházmegyéjének a 30 milliárdos Hungarikum Ligetet

ezalenyeg.hu11 órája

Csehszlovák terepjáró a feledés homályából: Skoda Trekka

agroinform.hu11 órája

951-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu15 órája

Azt hittem, csak megfáztam, de Covid volt - innen tudtam a különbséget

femcafe.hu16 órája

Remek hír a Gmailt használóknak

itbusiness.hu18 órája

Újra divatba jönnek a vályogházak

uzletesutazas.hu18 órája