75 éve született Jim Morrison, a The Doors frontembere

Mindössze 27 évet élt önpusztító életmódja miatt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-08 09:03

Fotó: Facebook

Jim Morrison az amerikai rockzene talán legnagyobb fenegyereke és legnagyobb hatású egyénisége.

James Douglas Morrison 1943. december 8-án született Floridában, apja négycsillagos tábornok volt. Az intelligens és lázadó természetű fiúnak gyorsan elege lett a konszolidált életből és hátat fordított családjának. Az egyetemet némi irodalmi és filmes tanulmányok után otthagyta, s 22 évesen Ray Manzarek billentyűssel együttest alapítottak, a formációhoz Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos is csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Doors énekese, motorja, sajátos hangulatú szövegeinek írója és előadója a lenyűgőző személyiségű Morrison lett. Az együttes összesen hét sorlemezt készített, rajtuk olyan klasszikus dalokkal, mint a Light My Fire, a When The Music’s Over, a The End, a Break On Through, a Roadhouse Blues, a Riders On The Storm. A banda igazán a koncerteken volt elemében, ezt bizonyítja a forgalomban lévő számtalan kalózfelvétel. Jim önpusztító életmódot folytatott, ivott, drogozott, nőzött, nem egyszer részegen lépett színpadra, a konzervatív Floridában még szeméremsértés miatt is elítélték, bár börtönbe soha nem kellett vonulnia.

A sorozatos botrányok, az ellene emelt vád és magánéleti mélypontok miatt Morrison egyre inkább befelé fordult, egyre gyakrabban menekült az italhoz. Szakállat növesztett, az együttestől és rajongóitól is eltávolodott, költői karrierről ábrándozott. Két kötetet is kiadott, de lesújtotta, hogy ezeket a Doors énekesének szövegeiként emlegették. 1970. december 8-án, 27. születésnapján a stúdióba vonult és több tucat verset mondott magnóra, ennek alapján született az Amerikai fohász, amelyet 1978-ban adtak ki az együttes megmaradt tagjai az általuk komponált zene kíséretében.

 

 

 

 

 

 

 

 

Morrison négy nappal később zenélt utoljára a Doors társaságában, a fellépés katasztrofálisra sikerült. Az énekes a színpadon kapott idegösszeomlást, a mikrofont szétverte, az állványt a tömegbe vágta, aztán leült és nem volt hajlandó folytatni az előadást. 1971. március 13-án, miután befejezte a Doors utolsó lemeze, az L.A. Woman felvételét, barátnőjével Párizsba költözött. Életmódja itt sem változott, s fél év múlva, 1971. július 3-án meghalt.

Halálát ma is talányok övezik: állítólag a fürdőkádban halt meg, de a pontos okot nem tudni. Csak három nappal később hozták nyilvánosságra, hogy nincs többé, ráadásul családtagjainak és közeli barátainak sem mutatták meg a holttestet, amelyet fel sem boncoltak. A kihívott orvos szívrohamot állapított meg a halál okaként, de később soha nem nyilatkozott újra. Van, aki úgy véli, hogy az amerikai kormány által megrendezett merénylet áldozata lett; hogy barátnője végzett vele, akit el akart hagyni; avagy hogy öngyilkos lett, még többen hisznek abban, hogy csak megrendezte halálát és azóta is boldogan, magányosan él valahol az Isten háta mögött.

Ami biztos, hogy a párizsi Pére Lachaise temetőben van az a sírhely, ahol állítólag nyugszik. A temetői hatóságok a sírkertet elözönlő és mindent letaroló rajongók tömege miatt időről időre felvetik Morrison “kiköltöztetésének” ötletét, majd az ezt követő felháborodás nyomán meghátrálnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Karikó Katalin: Már egy dózis Pfizer-vakcina is véd

demokrata.hu5 órája

Istenes Bence sírva vallott az apjával való kapcsolatáról – Istenes László is reagált

femcafe.hu6 órája

Hiába a járvány, a kormány nem enged: teljes kórházi osztályok álltak le

168.hu6 órája

Olyan hír jött A mi kis falunkról, aminek minden rajongó örülni fog

promotions.hu7 órája

Várjuk a járvány végét? Ami aztán jön, rosszabb lehet

mezohir.hu7 órája

Letarolja a Balatont az ország csúcsragadozója

agrotrend.hu8 órája

Kavartak egyet a Néppárt vezetői, hogy a Fidesz ne hagyja ott őket

444.hu12 órája

Jön ″az új Windows″

digitalhungary.hu13 órája