71 hallgató kapott ételfertőzést a balatoni táborban, reagált az egyetem

Startlap - Startlap
Hasi görcsökre, hasmenésre, puffadásra panaszkodtak a műszaki egyetemisták, a szervezők közül kettőt is kórházba kellett szállítani.

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) balatonlellei gólyatábora tömeges megbetegedés miatt leállt – adta hírül az RTL. Az ügyben feltett kérdéseikre a Somogy Vármegyei Kormányhivatal jelezte, hogy a Marcali Járási Hivatalhoz csütörtökön érkezett bejelentés az esettel kapcsolatban, melynek során 71-en rosszul lettek, ráadásul közülük 2 személyt is kórházba kellett szállítani. 

Az esettel kapcsolatban a járási hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei haladéktalanul megkezdték a vizsgálatot. Mint kiderült, az érintettek mind ugyanabból az ételből ettek. 

A szakértők ételmintákat, felülettisztasági mintákat, valamint székletmintákat küldtek laboratóriumi elemzésre. A gólyatábor területén működő konyhát ideiglenesen azonnal bezáratták, mivel üzemeltetője vétett a tisztasági szabályok ellen.

Nem állt le a tábor, reagált a történtekre az egyetem

Szombaton már a BME is reagált, közleményt adott ki a balatonlellei  gólyatáborban lezajlott megbetegedések ügyében.

Ebből az derült ki, hogy a tábor egészségügyi szakszemélyzete a problémák jelentkezésekor már a helyi körzeti orvos, valamint az Országos Mentőszolgálat bevonásával kezdte el kezelni a kialakult helyzetet. A két, egészségügyi intézménybe szállított személy a szervezők közül került ki, őket a siófoki kórházban vizsgálták, de folyadékpótlás után néhány órával el is engedték mindkettőjüket.

A Budapesti Műszaki Egyetem közleménye arra is kitért, hogy a tábort nem kellett feloszlatni, a csütörtöki félnapos pihenő után folytatódott az összes program. 

A BME hangsúlyozta, hogy a hatósági vizsgálat eredménye még nem ismeretes, de  az étkeztetést külső beszállító biztosította.

Ez is érdekelhet

képcím

Ezekben a kórházakban indul az új Járóbeteg Irányítási...

képcím

Államosítják a CT- és MR-vizsgálatokat

képcím

Júliustól hat szociális szakápolási központ jön létre