63 éves lett a legszabálytalanabb apáca, Whoopi Goldberg

Volt ő kőműves, éjjeliőr, telefonszex-operátor és hullaházi sminkes is.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-13 09:56

Fotó: MTI/EPA/Robin Utrecht

Whoopi Goldberg, eredeti nevén: Caryn Elaine Johnson, amerikai színésznő, 1955. november 13-án született New Yorkban. Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy-, és Golden Globe-díjakkal is büszkélkedhet.

Szegény családba született, a Whoopi művésznév még ebből az időből való, a gúnyneve whoopee cushion, azaz porbafingó volt.

Nyolcévesen kezdte a színészkedést egy gyerekszínházban, tanárai azonnal észrevették a rendkívüli tehetségét. Az iskolában viszont nem jeleskedett, diszlexiája miatt mindig a sor végén kullogott, idő előtt abba is hagyta tanulmányait.

A hatvanas években a hippi-mozgalomhoz csatlakozott, egy kommunában élt, drogozott, erről végül egy drogellenes aktivista, Alvin Martin segítségével sikerült leszoknia, akivel össze is házasodtak és lányuk született.

1974-ig a legkülönfélébb munkákat vállalta el, volt kőműves, éjjeliőr, telefonszex-operátor és hullaházi sminkes is, utána kapott színházi lehetőséget San Diegoban, majd San Franciscoban. A 80-as években egyre szaporodtak a filmes munkái, így nem nagyon maradt ideje színházban játszani.

Alice Walker Kedves Jóisten című Pulitzer-díjas regényének megfilmesítésekor ő maga ajánlkozott az írónőnek, hogy szeretne szerepelni a feketék és azon belül a fekete nők másodrangúságáról szóló filmben, meg is kapta a szerepet a Steven Spielberg rendezte alkotásban. A színésznő berobbanását a film világába Golden Globe-bal és Oscarra jelöléssel jutalmazta a szakma.

1990-ben jelent meg a Ghost című film, ahol Whoopi volt az a középszerű médium, aki látja és hallja a megölt Sam-et.

 

 

 

1992-ben került a mozikba az Apáca-show, ahol Whoopie egy bárénekesnőt alakít, akit egy tanúvédelmi program keretében egy apácazárdában bújtatnak el. A szerepet eredetileg Bette Midlernek szánták, aki nem vállalta el, mert félt, hogy nem tetszene a rajongóinak a film. A forgatókönyvet többször átírták, a főszereplő neve is lecserélődött: Terriből Deloris lett, mégpedig azért, mert Whoopi Goldberg mindig is szeretett volna egy Deloris nevű figura bőrébe bújni. A renói jeleneteket tényleg a városban forgatták, és a színésznők közül többen kilátogattak a munka szüneteiben a helyi kaszinókba és bárokba az apácaruhájukban.

Whoopie a tévében is sokat szerepelt például humoros showműsorokban, de ő is vezetett talkshow-t, illetve sorozatokban is láthattuk.

A hangját adta emellett rajzfilmeknek, és elvállalt dokumentumfilmeket is.

1994-ben vezette először az Oscar díjátadó ceremóniát.

1998-ban a Könyv címmel egy könyvet is kiadott, amelyben erősen kritizálja korunk társadalmát és a politikai életet.

 

Mai nap hírei

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu7 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu7 órája

6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra az év végéig

168ora.hu7 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu8 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu10 órája

Katasztrofális sátrazásom története: laza vagyok, de ami sok, az sok, és ez bizony sok volt

she.life.hu10 órája

Ezt ne hagyd ki! Köllő Babett átlátszó felsőben pózolt

metropol.hu17 órája

5 szuperegészséges diétás étel ami azonnal és hosszan eltelít

unilife.hu19 órája