40 éve nem látott erősségű földrengés volt Nápoly térségében

Startlap - Startlap
4,4-es erősségű földrengést mértek hétfő este a dél-olaszországi Nápolynál, az első rengést több is követte.

 Hétfőn este nyolc óra után tíz perccel történt az első, 4,4-es erősségű földrengés Nápolynál – közölte az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV). A földrengés fészke az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben. Az USGS 4,1-es erősségűre becsülte a földmozgás erejét.

Az MTI híre szerint nincsenek értesülések nagyobb károkról, vagy esetleges áldozatokról, sokan azonban megijedtek, és az utcákra szaladtak.

Helyiek gyülekeznek a polgári védelem által felállított ideiglenes tábor közelében a kikötő területén, miután évtizedek óta nem látott erejű rengést regisztráltak Pozzuoliban. Fotó: AFP

A tűzoltósághoz a házak falában keletkezett repedésekről és leomló vakolatdarabról érkeztek bejelentések.  

Különösen az epicentrum környékén álló házak inogtak meg – mondták helyi lakosok a Corriere del Mezzogiorno című helyi lapnak nyilatkozva. 

A Telex a Napolitoday beszámolójára hivatkozva azt írja, 21:46-kor egy újabb erős, 3,9-es erősségű rengést mértek Solfatara területén, ezt egy hangos morajlás kísérte, majd 21:55-kor egy negyedik, 3,1-es rengés következett. 

A térségben legutóbb tavaly szeptemberben regisztráltak 4,2-es erősségű földrengést. A hétfői, 4,4-es erősségű földrengés valószínűleg az elmúlt negyven év legerősebb földmozgása a területen, és a Campi Flegreiben mért eddigi legmagasabb érték – olvasható a Telex cikkében.

Címlapkép: Rione Terra és Pozzuoli kikötője. Fotó: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Földrengés volt Magyarországon

képcím

Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant

képcím

Földrengés volt Ausztriában