4 álomszép magyarországi kastély nyári kiránduláshoz

Startlap - Startlap

Ha nincs még tipped, hová utazzatok a szabadságotok alatt, vagy mit nézzetek meg egy romantikus hétvégén, akkor az alábbi helyeket érdemes felvenni a listátokra.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány:
Székesfehérvár és a Balaton között fekszik, Várpalota közelében. Páratlan az egész országban a hatalmas park közepén fekvő, L alaprajzú impozáns kastély. A gazdag Nádasdy-család a XVIII. században épített kastélyát 1873-ban Tudor-stílusban alakították át; kétszintes új szárnyat is emeltek, amelyhez torony is csatlakozik.

Fotó: Wikipédia

Különlegessége az Ősök Csarnoka, amely a családi képek elhelyezésére szolgált és a faragott bútorokkal berendezett könyvtár. A parkban mesterséges tavat hoztak létre kis szigettel, a tóásás során kiásott földből pedig dombokat emeltek, és a legmagasabbra bástya formájú víztornyot építettek. A kastélyt felújítják 2018.06.04-től, így ennek ideje alatt (1-1,5 év) ZÁRVA TART!

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós:
Aki Gyulára utazik, annak érdemes a kb. 18 kilométerre fekvő Szabadkígyósra átruccanni, és megnézni ezt gyönyörű kastélyt. Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875-79 között építtette a neoreneszánsz-eklektikus épületet, Ybl Miklós tervei szerint. A grófnőnek “csak” az volt a kívánsága a tervezéskor, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak van egy évben… A parkot tóval, szigettel, hidakkal alakították ki, az épület előtt pedig labirintusra emlékeztető franciakertet hoztak létre bukszusokkal és tiszafákkal.

Fotó: Wikipédia

A tiszadobi Andrássy-kastély:

Mintha egy meséből csöppent volna ide. Az 1880 és 1885 közt épült kastély tervezőjének (Meining Artúrnak) az volt a célja, hogy a magyar történelmi romantika szép példája legyen az épület, és emlékeztessen a vajdahunyadi várra.

Különlegessége az óriási kiterjedésű nyírt sövény labirintusa a kertben, amely felülnézetből középkori liliomot ábrázol – a labirintusban pedig Fadrusz János “Leányszöktetés” című szobra áll. Másik érdekesség, hogy szabadkígyósi Wenckheim-kastélyhoz hasonlóan a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata van, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Fotó: Facebook

Festetics-kastély, Keszthely:
Kihagyhatatlan program, ha a Balatonnál nyaraltok! Ez az ország negyedik legnagyobb és az egyik legigényesebben berendezett kastélya. 101 helyiségből áll, egész napos program bejárni és gyönyörködni a látványosan kialakított szobákban. Már a XVIII. században építeni kezdték, de végleges formáját csak az XIX. század utolsó évtizedeiben nyerte el. A barokk építészet hazai remeke.

Fotó: Wikipédia

Ez is érdekelhet

képcím

Megjelent Magyarországon az omikron

képcím

Egy oltástagadó család minden tagja lélegeztetőgépre került,...

képcím

252 ezer forint kaphat egy átlagnyugdíjas novemberben