Túlélte a támadást a pápa, és rögtön meg is bocsátott

37 évvel ezelőtt követtek el merényletet II. János Pál ellen.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-13 09:00

Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Mehmet Ali Agca nevét 1981. május 13-án egy csapásra megismerte az egész világ, miután merényletet követett el II. János Pál pápa ellen.

Az akkor 23 éves török férfi hazájában már részt vett egy merényletben, amely során egy újságírót öltek meg, ám hiába kapták el a rendőrök, 1979 novemberében megszökött a börtönből, majd Bulgáriába menekült, 1981 májusában pedig azzal a szándékkal utazott Rómába, hogy megölje a pápát, akit az iszlám ellenségének tartott.

Azon a szomorú szerdai napon a pápa a vatikáni Szent Péter téren tartott audienciát, és sokáig minden a legnagyobb rendben zajlott. Az emberek boldogok voltak, hogy testközelből találkozhatnak Őszentségével, sőt a szerencsésebbek még kezet is foghattak vele, ám egyetlen pillanat alatt megváltozott a hangulat.

Mind a négy golyó eltalálta

Mehmet Ali Agca 17 óra 17 perckor négyszer lőtt fegyverével, és mind a négy golyó eltalálta a pápát (kettő a hasát, egy-egy pedig jobb mutatóujját és a jobb karját), akit rögtön kórházba szállítottak, az orvosok pedig a több mint négyórás műtét során megmentették az életét.

Fotó: AFP/Getty Images

Az elkövetőt természetesen elfogták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Olaszországban. A pápa rögtön megbocsátott az elkövetőnek – sőt később a börtönben is meglátogatta –, és világszerte arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak Ali Agcáért. II. János Pál kérésére Carlo Azeglio Campi elnök 2000-ben megkegyelmezett neki, és Törökországba deportálták, ahol a korábbi bűncselekménye miatt 2010-ig börtönben ült.

II. János Pál pápa 2005. április 2-án, 84 évesen halt meg.

Mai nap hírei

Zlatan megindította a lavinát: több száz játékos az EA ellen – de miről is van most szó?

metabro.hu8 órája

Rábukkantak Jézus gyerekkori otthonára

hamuesgyemant.hu10 órája

Mi lesz veletek magyar-angol óvodák?

eletforma.hu12 órája

Vele tölti Jennifer Aniston a Hálaadást: fotójára több millió lájk érkezett

joy.hu13 órája

Északkeleten jönnek az első hópelyhek!

koponyeg.hu15 órája

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

konyvesmagazin.hu16 órája

A néppárti képviselő felhívta Deutsch Tamás figyelmét arra, hogy épp a jogállamiság a különbség az EU és a kommunista rendszer között

168ora.hu18 órája

Titkos szobát talált a házában a nő - Élete végéig bánni fogja, hogy benyitott

femcafe.hu18 órája